Slovensko chystá nákladné letecké dni

Viac než 150 lietadiel zo šestnástich krajín sa predstaví cez víkend na bratislavskom letisku v rámci slovenských leteckých dní.

Prví zahraniční účastníci priletia už dnes, pričom poobede začnú precvičovať svoje vystúpenia. Okrem sólových letcov na rôznych typoch lietadiel sa predstavia aj slávne zahraničné akrobatické skupiny, napríklad francúzska Patrouille de France, španielska Patrulla Aquila, talianska Frecce Tricolori či Orliki zPoľska.

Slovenské letectvo budú reprezentovať piloti na stíhačkách MiG-29 a MiG-21, ktorí predvedú sólo akrobaciu i manévrové vzdušné boje, ako aj skupina Biele albatrosy a Očovskí bačovia na vetroňoch. V nedeľu sa slovenskí parašutisti veteráni pokúsia o zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Tridsaťšesť veteránov starších ako 55 rokov by malo hromadne zoskočiť na plochu, pričom súčet ich rokov presiahneje dve tisícky.

Za organizovanie leteckých dní zaplatí rezort obrany viac než 14 miliónov korún. "Predpokladáme, že časť nákladov sa vráti z predaja vstupeniek," spresnil veliteľ vzdušných síl armády Jozef Dunaj. Viaceré ďalšie položky zabezpečili sponzori, napríklad rádiostanice či prenosné WC. Počas víkendu posilní dopravný podnik dopravu na letisko.

(r)

obsah | Slovenská republika