Štyri ľavicové strany sa spojili

Na slovenskej politickej scéne pribudne nová strana pod názvom Zjednotená robotnícka strana práce (ZRSP). Na integrácii do tohto subjektu sa v nedeľu v Nových Zámkoch dohodli štyri mimoparlamentné ľavicové strany - Ľavicový blok niekdajšieho ministra za HZDS Jozefa Kalmana, ROSA bývalého člena Združenia robotníkov Slovenska Miroslava Kočnára, B-Revolučná robotnícka strana a Nezávislá občianska strana nezamestnaných a poškodených.

Základné dokumenty novej strany a harmonogram integrácie má pripraviť koordinačná rada do 20. novembra. Informoval o tom predseda poslednej zo spomínaných strán Ján Garai.

Kalman koncom júna nevylúčil, že by sa Ľavicový blok v budúcnosti mohol začleniť do Smeru. Integrovať sa pod najsilnejšou opozičnou značkou by mohli aj ostatné ľavicové subjekty, aby sa vytvorila rovnováha medzi pravicou a ľavicou na politickej scéne. Republikový snem ĽB v Sielnici pri Zvolene vtedy odmietol ponuku na spojenie so sociálnymi demokratmi z SDSS a SDA. Integráciu troch strán považuje Kalman za príliš malú. Neakceptovali ani podobný návrh Strany demokratickej ľavice.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika