Slovenská ľavica sa pripravuje na zjednotenie

Dva mesiace po parlamentných voľbách sa päť ľavicových strán rozhodlo vytvoriť spoločný ľavicový subjekt. Ten by mal na budúci rok zlúčiť SDĽ, SDA, SOP, SDSS a Ľavicový blok, teda strany, ktoré v posledných parlamentných voľbách získali spoločne necelých päť percent. Strany však doteraz nemajú dohodnutú formu spoločného pôsobenia. "Či pôjde o úniu alebo jednu stranu, to vyriešime neskôr," povedal predseda SDA Milan Ftáčnik.

"Nechceme, aby išlo o mechanické zjednotenie osobností," uviedol podpredseda SDĽ Ľubomír Petrák. Podľa podpredsedu SOP Mariána Mesiarika chce ľavicová pätorka ukázať, že má riešenia a dokáže hovoriť jednotným hlasom.

Zatiaľ čo podľa Ftáčnika a Petráka je ich vzájomná spolupráca na začiatku, a preto je predčasné hovoriť o konkrétnej forme zjednotenia, ostatné strany tvrdia, že tento krok treba urobiť čo najrýchlejšie. Podľa predsedu Ľavicového bloku Jozefa Kalmana, totiž fázou komunikácie a spolupráce už prešli, a preto by sa mali integrovať čo najrýchlejšie. "Keďže chceme ísť do volieb do Európskeho parlamentu v roku 2004 spoločne, netreba strácať čas," dodal Mesiarik.

RÓBERT KADLEČÍK, PRAVDA

obsah | Slovenská republika