SES chce, aby lavica kandidovala do EP spoločne

Strana európskych socialistov (SES) má záujem, aby vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) kandidovali ľavicové strany na spoločnej kandidačnej listine. "Nebolo by logické, aby do jednej frakcie kandidovalo viacero strán," uviedol predseda Strany demokratickej ľavice (SDĽ) Ľubomír Petrák. Európski socialisti už dokonca vypracovali návrh dohody. Podľa neho by na ponúkanom treťom mieste na kandidátke Smeru mal byť nominant SDĽ. Petrák si myslí, že zahraniční partneri zhodnotili reálnu silu jednotlivých strán. Podľa neho bola ohodnotená sila SDĽ na regionálnej úrovni. "Máme dostatok starostov, primátorov a tiež štruktúry, ktoré môžu v predvolebnej kampani pomôcť," povedal Petrák.

Takýto návrh však odmieta predseda Sociálnodemokratickej alternatívy (SDA) Milan Ftáčnik. "Som z toho šokovaný. Pre nás je to neprijateľné. Podľa Milana Ftáčnika SDĽ v zahraničí neprijateľne lobovala. "Prečo by to mal byť kandidát SDĽ," opýtal sa. Dodal tiež, že o spoločnom postupe ľavice do volieb rokovali predstavitelia ľavicových strán za prítomnosti podpredsedu SES Jana Marinusa Wiersmu 6. septembra. Tam došlo k dohode na spoločnom postupe. Nehovorilo sa však o tom, kto ponúkané miesto na kandidačnej listine Smeru obsadí. Podľa Ftáčnika sa to objavilo až v zápisnici zo stretnutia, ktorú vypracoval medzinárodný tajomník Strany európskych socialistov Nick Crook. Podľa predsedu Sociálnodemokratickej strany Slovenska (SDSS) Jaroslava Volfa by mal byť vybratý kandidát bez ohľadu na politickú príslušnosť. "Nevylučujem, že by to mohol byť človek z SDĽ," povedal predseda SDSS.

Petrák nechápe prečo by príslušnosť k SDĽ mala byť prekážkou kandidatúry. "SDĽ však má záujem, aby došlo k dohode na spoločnom kandidátovi aj s SDA a SDSS," zdôraznil Petrák. Kandidáti SDĽ na post európskeho poslanca by mali byť známi 18. októbra. Z nich sa potom vyberie jeden, ktorého sa SDĽ bude snažiť presadiť na kandidačnú listinu Smeru. V súčasnosti sa v strane hovorí o exposlancovi NR SR Ľubomírovi Andrassym, primátorovi Zvolena Vladimírovi Maňkovi, podpredsedníčke strany Judite Takáčovej a lekárke Irine Šebovej.

SME

obsah | Slovenská republika