Kučera zajtra zaspieva Hrbatému

Na sobotňajšom slávnostnom vyhlásení najlepších športovcov a kolektívov Slovenska v Bratislave preberali ocenenie pre víťazný daviscupový tím kapitán Miloš Mečíř, hráči Dominik Hrbatý, Michal Mertiňák a pred slávnosťou sa medzi novinármi nakrátko zastavil aj Karol Kučera. Z úspešnej zostavy našej reprezentácie v tomto ročníku Davis Cupu chýbal iba Karol Beck, ktorý sa po fámach o pozitívnom dopingovom teste v týchto dňoch nerád ukazuje na verejnosti.

"Či niečo ľutujem zo svojej kariéry? Hm, mohol som vo svetovej špičke, v top-20, zostať dlhšie ako len dva roky," zamyslel sa 31-ročný Kučera. Po finále Davisovho pohára s Chorvátskom (2:3) uzavrel svoju profesionálnu dráhu. V najlepšej sezóne 1998 sa dostal na 6. miesto svetového rebríčka, vyššie bol zo slovenských tenistov iba Miloš Mečíř v roku 1988 (4. miesto). Kučera zostal v top-20 ešte v nasledujúcom roku 1999, potom sa prepadal nižšie. Za 14 rokov v profitenise vyhral šesť turnajov, zarobil 5,06 mil. dolárov.

V poslednom čase sa Karol už viac venoval svojej záľube, hudbe, a stále viac času trávil s trojročnou dcérou Kristínou. "Ak ma predtým niekedy v noci strašili sny, že mi nejde na kurte forhend či bekhend, teraz ma mátajú predstavy, že mi odíde hlas alebo zahrám zlý akord," vravel spevák a gitarista rockovej skupiny Exit 40. Krátko po finále Davisovho pohára sa jeho skupina zúčastnila v Slovenskom rozhlase v súťaži amatérskych kapiel a skončila na 3. mieste. Exit 40 hrá aj vlastnú tvorbu, chce vydať cédečko. "Hudba je pre mňa zábava, kým tenis som bral smrteľne vážne," porovnával.

Kučera nezanevrel na tenis, uvažuje aj o trénerskej profesii. Na budúci rok bude pôsobiť v nemeckej lige v súťaži hráčov nad 30 rokov, odohrá najviac šesť zápasov. V Bratislave začína trénovať 16-ročnú talentovanú hráčku zo skupiny Jána Nižňanského, ale meno mladej tenistky neprezradil. "Chlapci z daviscupovej reprezentácie chcú, aby som vo februári s nimi išiel ako sparingpartner na zápas 1. kola do Chile. Láka ma to," vravel Kučera, ktorý sa ani na tenisovom dôchodku nenudí.

Zajtra vystúpi jeho Exit 40 na galavečere pri vyhlasovaní Najlepšieho tenistu Slovenska v roku 2005. Kučera zahrá a zaspieva svojmu dlhoročnému tímovému kolegovi z daviscupovej reprezentácie Dominikovi Hrbatému.

(on)

obsah | Slovenská republika