NR SR je naďalej zablokovaná

Národná rada SR je už tretí deň zablokovaná. Koalícia nebola ani v stredu schopná zabezpečiť potrebných 76 hlasov. Opäť sa o to pokúsi až na budúci utorok.

Pre neschopnosť uznášania predseda parlamentu Pavol Hrušovský ukončil v utorok 47. schôdzu, následne zvolal 48. schôdzu. Jej jediným bodom je nastúpenie náhradníka za zosnulého poslanca Zsolta Komlósyho. Ani v tomto prípade však opozícia nebola ochotná prezentovať sa, a tak predseda parlamentu odložil rokovanie na stredu.

No pri prvom hlasovaní v stredu sa prezentovalo len 72 poslancov. Hrušovský vyhlásil prestávku do 10:00, po ktorej sa pri druhom hlasovaní prezentovalo už len 71 poslancov.

Následne predseda parlamentu Pavol Hrušovský odložil ďalší pokus na budúci utorok. Na otvorenie schôdze je ale potrebných minimálne 76 hlasov. Opozícia sa spolu so štyrmi členmi ANO nezúčastňovala na prezentácii.

Podľa ústavy môže prezident rozpustiť NR SR ak by nebola dlhšie ako tri mesiace uznášaniaschopná, hoci jej zasadanie nebolo prerušené a bola v tom čase opakovane zvolávaná na schôdzu. Rovnako aj v prípade ak zasadanie Národnej rady Slovenskej republiky bolo prerušené na dlhší čas, ako dovoľuje ústava.

SITA

obsah | Slovenská republika