Kontrarozviedka má nového šéfa

Novým riaditeľom Vojenského obranného spravodajstva (VOS) sa stal 38-ročný Ľubomír Skuhra. Do funkcie ho v utorok vymenoval minister obrany František Kašický.

Skuhra nahradí vo vedení vojenskej kontrarozviedky Vladimíra Kotrusa, ktorého minister odvolal v polovici júla. Oznámil to v utorok hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela.

"Ľubomír Skuhra dlhodobo pôsobil v bezpečnostných a spravodajských štruktúrach Slovenskej republiky na rôznych úrovniach," uviedol Gemela. Slovenské médiá doteraz Skuhru nespomínali.

Nový kabinet Roberta Fica už vymenil väčšinu predstaviteľov silových zložiek. Úplne sa obmenilo vedenie polície, krátko po nástupe k moci vláda nechala odvolať aj riaditeľa Slovenskej informačnej služby Ladislava Pittnera a nahradila ho Jozefom Magalom.

Kašický, ktorého do funkcie nominoval Smer-sociálna demokracia, stál v minulosti sám na čele VOS. Z tejto funkcie ho odvolali počas vlády Mikuláša Dzurindu, keď ho nahradil práve Kotrus. Kotrusovo odvolanie Kašický zdôvodnil tak, že s ním nebol spokojný.

ČTK

obsah | Slovenská republika