Komunálne volby na Slovensku: Opäť víťazstvo pravice

Takmer 50 percent (presne 49,51 percenta) zo 4 173 336 občanov zapísaných vo voličských zoznamoch na celom Slovensku za zúčastnilo na uplynulých voľbách do obecných zastupiteľstiev. Konštatovala to na nedeľňajšom poslednom zasadaní Ústrednej volebnej komisie jej predsedníčka Miloslava Čutková. V 5883 okrskových volebných komisiách vydali 2 O66 279 obálok, do ktorých voliči vložili hlasovacie lístky na voľbu primátorov, starostov a poslancov v 2788 obciach, 138 mestách a 39 mestských častiach. Volebná účasť v mestách (36,33%) bola výrazne nižšia ako v obciach (66,94%). Dokonca v 3 obciach zaznamenali 100-percentnú voličskú účasť. Oproti tomu najnižšiu voličskú účasť mali 3 mestské časti v Košiciach a bratislavská Petržalka, kde k voličským urnám neprišlo ani 20 percent oprávnených voličov.

Pre komunálne voľby bolo charakteristické vytváranie najrôznejších kombinácií politických koalícií. Podľa predsedu Štatistického úradu SR Petra Macha pri voľbe starostov a primátorov vzniklo 236 rôznych koalícií a pri voľbe poslancov až 268. Z týchto dôvodov ani nie je možné presne definovať, ktorá politická strana bola vo voľbách najúspešnejšia. Ak zoberieme do úvahy iba kandidátov, ktorých nominoval len jeden politický subjekt, potom vo voľbách starostov a primátorov boli najúspešnejší nezávislí kandidáti (951 - 32,7%). Na druhom mieste sa umiestnilo HZDS (384 - 13,2%), na treťom SMK (233 - 7,19%), na štvrtom KDH (206 - 7,19%), na piatom SDĽ (128 - 4,4%) a na šiestom SDKÚ (127 - 4,4%). Vo voľbách starostov a primátorov kandidoval trojnásobne vyšší počet kandidátov, ako ponúkali smerné čísla.

Pri voľbách poslancov figurujú tie isté subjekty, len poradie je iné. Najúspešnejšie bolo HZDS (3564 - 16,6%), druhé je KDH (2904 - 13,52%), tretie miesto patrí nezávislým poslancom (2892 - 13,46%), na štvrtom je SMK (2050 - 9,5%), na piatom SDĽ (1619 - 7,5%) a na šiestom opäť SDKÚ (1066 - 5%).

Počas volieb riešila ÚVK 80 písomných a ďalšie stovky telefonických podnetov na porušenie volebného zákona. S výnimkou troch sa všetky ukázali ako neopodstatnené. Prvým bol prípad v Novom Meste nad Váhom, kde dvaja zlodeji vykradli základnú školu, v ktorej bola jedna z volebných miestností. Druhý sa stal v Nitre, kde predsedníčka okrskovej volebnej komisie hlasovala trikrát, a v Košolnej (okres Trnava) rozdali dve verzie hlasovacích lístkov. Podľa M. Čutkovej však žiadny podnet neovplyvnil priebeh a výsledky volieb.

Štyri krajské mestá majú nových primátorov, štyri staronových

Novým primátorom Bratislavy je Andrej Ďurkovský

Novým primátorom hlavného mesta SR sa stal doterajší starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Andrej Ďurkovský. Zo 100 786 voličov mu dalo svoje hlasy 58 982 občanov. Na druhom mieste sa umiestnil Juraj Stern (18 640 hlasov) a na treťom Ján Turňa (7609 hlasov).

V Žiline opäť vyhral Ján Slota

Už po štvrtý raz sa líder Pravej SNS Ján Slota stal primátorom Žiliny. Má podporu takmer 16 500 z 28 807 Žilinčanov, ktorí hlasovali v komunálnych voľbách. Druhé miesto obsadil Andreja Sočúvka (KDH, SDKÚ, OKS) s 5776 hlasmi a tretí skončil nominant koalície HZDS-SMER-ANO Ján Mikolaj. V Trenčíne bude primátorom Juraj Liška

Za nového primátora Trenčína občania zvolili kandidáta koalície SDKÚ, KDH, ANO a DS Juraja Lišku. Získal dovedna 4993 hlasov.

Druhý v poradí skončil súčasný primátor Jozef Žiška (2452 hlasov), ktorý kandidoval ako nezávislý a tretí najvyšší počet hlasov získal kandidát HZDS Jozef Rea (2347 hlasov). Na voľbách sa v meste zúčastnilo 30,06 percenta voličov, čo je menej ako v predchádzajúcich ôsmich rokoch. V roku 1998 predstavovala účasť 36,9 a v roku 1994 - 35,8 percenta.

Nitra prepriaha - primátorom bude Ferdinand Vítek

Primátorom Nitry bude v nastávajúcom štvorročnom volebnom období Ferdinand Vítek, ktorého v komunálnych voľbách nominovala koalícia SDKÚ, KDH, ANO a SZS. Svoj hlas odovzdalo Vítekovi 6328 oprávnených voličov. Na druhom mieste sa umiestnil terajší nitriansky primátor Jozef Prokeš (SNS, HZD) so 6026 hlasmi voličov pred kandidátom širokej koalície HZDS, Smer, KSS, SDA, SDĽ, SOP a ĽB Jozefom Dvončom (5695 hlasov). Ďalšie miesta v rebríčku kandidátov na primátora obsadili nezávislí kandidáti Jozef Dóczy s 2222 hlasmi, Vladimír Baláž (763) a na poslednom mieste sa v ľudovom hlasovaní umiestnil nominant PSNS Róbert Švec, ktorému dalo svoj hlas 258 voličov.

V Banskej Bystrici to vyzerá na Jána Králika

Staronovým primátorom Banskej Bystrice bude podľa neoficiálnych informácií i v nasledujúcom volebnom období nominant SDĽ Ján Králik. V predvolebnom boji ho po vzájomnej dohode podporili aj HZDS, KSS, HZD, ZRS, SDSS a NOSNP.

Oficiálne výsledky ešte k dispozícii nie sú, avšak Králika podporilo údajne viac voličov, ako ostatných kandidátov spolu. Medzi neúspešnými uchádzačmi o post primátora Banskej Bystrice bol aj bývalý podpredseda Národnej rady SR Igor Presperín. Rovnako tak i podpredseda Demokratickej strany Miroslav Toman a právnik Peter Múkera, nominant SDKÚ a podporovaný Smerom a ANO.

V Trnave hlasovali pre Štefana Bošňáka

Primátorom Trnavy sa už tretíkrát za sebou stal Štefan Bošnák, nominant koalície KDH-SDKÚ-DS-ANO-SZS. Pravicová koalícia bude mať absolútnu väčšinu aj v 31-člennom mestskom zastupiteľstve, pretože získala až 30 kresiel.

Neoficiálne výsledky TASR poskytol zdroj z mestskej volebnej komisie. Bošnák zvíťazil suverénnym spôsobom, keď získal 12 027 hlasov, kým druhý v poradí Pavol Adamec (Smer-HZDS-SNS-HZD) získal 3827 hlasov.

V Prešove zvíťazil Milan Benč

Milan Benč so ziskom 9123 hlasov sa stal novým primátorom Prešova. V komunálnych voľbách porazil rozdelených kandidátov pravicových strán, a to Juraja Kopčáka (dostal 7816 hlasov) a Štefana Kužmu (7190). Benč tak vrátil prehru Kopčákovi z roku 1994.

Na voľbách sa v šiestich volebných obvodoch a 67 okrskoch zo 70 540 zapísaných voličov zúčastnilo 25 339, čo je 35,92 percenta. Súčasný prednosta Okresného úradu v Prešove Benč je členom SDĽ a bol kandidátom koalície SDĽ - HZDS - SDA - HZD - SNS - Regionálna demokratická hromada Východ. Navyše vo volebnej kampani ho podporili ĽB a KSS a aj dvaja kandidáti, ktorí sa po registrácii vzdali účasti na voľbách - Ivan Benko (nezávislý) a Igor Novák (ĽB).

Primátorom Košíc sa opäť stal Zdenko Trebuľa

Primátorom Košíc sa opäť stal Zdenko Trebuľa, kandidát koalície ANO - SMER - SMK - SDA. Získal 20 731 voličských hlasov, čo predstavuje zhruba 43 percent z celkového počtu platných hlasov. Za ním skončil Ľuboš Pastor, nominant koalície SDKÚ - OKS, ktorému odovzdalo hlasy 11 523 Košičanov. Tretie miesto obsadil Emil Kočiš, nominant KDH - DS, s 8675 hlasmi. Štvrtá priečka patrí Štefanovi Horváthovi z koalície HZDS-PSNS-SNS so ziskom 4436 hlasov. Jediná nezávislá kandidátka Darina Mášiková bola piata s 1348 hlasmi. Za ňou nasledovala Alžbeta Szabová za Stranu národného porozumenia, ktorá dostala 693 hlasov. Ako siedmy skončil Ján Demikát nominovaný Národnou alternatívou Slovenska so ziskom 434 hlasov. Najmenej hlasov, 228, získal Mikuláš Frigyik, kandidát Strany Pravdy.

V 19 obciach alebo mestských častiach si voliči komunálne voľby zopakujú V trinástich slovenských obciach budú voliči opakovane voliť svojho starostu. V ôsmich obciach alebo mestských častiach nebol zvolený príslušný počet poslancov obecných zastupiteľstiev.

V trinástich slovenských obciach budú voliči opakovane voliť svojho starostu. V ôsmich obciach alebo mestských častiach nebol zvolený príslušný počet poslancov obecných zastupiteľstiev. V Príkrej a Šarbove vo Svidníckom okrese budú znovu voliť starostu a aj po troch poslancoch. Do 14 dní predseda NR SR vyhlási nové voľby, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutočnia na jar.

Starostu budú v opakovaných voľbách voliť v Sasinkove (okres Hlohovec), Nevidzanoch (okres Prievidza), Pokrývači (okres Dolný Kubín), Dolnom Kalníku (okres Martin), Borcovej (okres Turčianske Teplice), Štefanove nad Oravou (okres Tvrdošín), Starom Haliči (okres Lučenec), Bystrej (okres Stropkov), Príkrej a v Šarbove(okres Svidník), Budimíre (okres Košice-okolie), v Stretavke a Závadke (okres Michalovce). V Rudnianskej Lehote (okres Prievidza), Príbovciach (okres Martin) a Suchej Doline (okres Prešov) musia dovoliť po dvoch, v Príkrej, Šarbove po troch a v Hornej Lehote (okres Dolný Kubín), Vyšnom Slavkove (okres Levoča) a v košickej mestskej časti Lorinčík po jednom poslancovi obecnej samosprávy.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika