Zhrnutie najdôležitejších výsledkov volieb

Predseda vládnej SNS po šestnástich rokoch prišiel o kreslo primátora Žiliny. V komunálnych voľbách ho porazil kandidát pravicovej koalície Ivan Harman (SDKÚ-DS, OKS, KDH, SF), potvrdila Obvodná volebná komisia v primátorských voľbách v Žiline. Harman zdolal doterajšieho primátora Jána Slotu (SNS, Smer-SD, ĽS-HZDS) o 1890 hlasov.

Pravica si pozície udržala?

Pravicová parlamentná opozícia si v komunálnych voľbách udržala viac ako polovicu primátorských kresiel z ôsmich krajských miest vrátane Bratislavy. V ostro sledovanej Žiline po šestnástich rokoch neuspel predseda vládnej Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota. Prekvapivý úspech zaznamenal advokát Pavel Hagyari pred straníckymi kandidátmi v Prešove.

Staronoví primátori za pravicové koalície zostanú v Bratislave, Trnave, Trenčíne a Košiciach, kde uspeli Andrej Ďurkovský, Štefan Bošnák, Branislav Celler a František Knapík. Úspech naviac zaznamenala opozícia v Žiline, kde Slotu vystrieda bývalý generálny sekretár SDKÚ-DS Ivan Harman. Ku konzervatívnej pravici sa v minulosti hlásil aj Hagyari.

Úspech pravice však nebol ani v jej tradičných baštách jednoznačný. Nedokázala napríklad obhájiť posty starostov niektorých bratislavských mestských častí, v Trenčíne stratila väčšinu v zastupiteľstve na úkor vládnych strán - Smeru-sociálnej demokracie, Ľudovej strany-Hnutia za demokratické Slovensko a Slovenskej národnej strany.

Ľavicoví kandidáti sa dokázali presadiť v Nitre a Banskej Bystrici, kde zvíťazil Ivan Saktor. Jozef Dvonč aj Ivan Saktor budú na primátorských stoličkách nováčikmi.

V okresných mestách sa častejšie presadili doterajší primátori ako noví kandidáti. Nové tváre na čele radníc zasadnú podľa priebežných výsledkov napríklad v Banskej Štiavnici, Martine, Liptovskom Mikuláši, Levoči, Čadci, Topoľčanoch, Michalovciach či Trebišove.

Podrobnejšie závery z volieb bude možné urobiť až po zverejnení predbežných oficiálnych výsledkov, ktoré by mala Ústredná volebná komisia oznámiť počas dňa.

Hlásenia jednotlivých volebných komisií potvrdili, že najmenej ľudí prišlo voliť najmä vo veľkých mestách. V nich bola volebná účasť asi tretinová. Naopak v menších obciach často hlasovala väčšina voličov. Teoreticky by sa tak nemuseli naplniť predpovede o rekordne nízkej účasti.

Bratislavský kraj

Podľa predbežných výsledkov zvíťazil v primátorských voľbách v súčasný primátor Andrej Ďurkovský (KDH, SDKÚ-DS).

Primátorom okresných Malaciek sa opätovne stal Jozef Ondrejka, ktorý v komunálnych voľbách kandidoval ako nezávislý s podporou koalície Smer-SD, ĽS-HZDS, KDH, HZD, ANO a KSS.

Vo funkcii primátora Senca bude pokračovať Karol Kvál, nezávislý kandidát. Získal dvojnásobný počet hlasov ako jeho jediný protikandidát Jozef Elšík.

Primátorom Pezinka sa opätovne stal nezávislý kandidát Oliver Solga. Získal 4915 hlasov. O post pezinského primátora sa uchádzali traja kandidáti. V 25 člennom mestskom zastupiteľstva získal Smer-SD deväť mandátov, po tri mandáty KDH, SDKÚ-DS, SZ a koalícia ĽS-HZDS, SNS, dvoch poslancov má OKS a dvaja poslanci sú nezávislí. Na voľbách sa zúčastnilo 7128 voličov, čo predstavuje 39,32 percentnú účasť.

Banskobystrický kraj

Banskobystričania si v sobotných komunálnych voľbách zvolili za svojho primátora bývalého odborárskeho predáka Ivana Saktora, nominanta koalície strán Smer-SD, SNS a Strany zelených. Podľa oficiálnych výsledkov, ktoré uviedla predsedníčka mestskej volebnej komisie Jana Miková, volilo Saktora 8 133 Banskobystričanov. Súčasný primátor Ján Králik (nezávislý) utrpel volebný debakel, keď s 2 220 hlasmi skončil až na treťom mieste za Jánom Chladným (SDKÚ-DS, KDH a ĽS-HZDS), ktorý získal 7 169 hlasov.

Primátorom Zvolena v nadchádzajúcom volebnom období bude doterajší primátor Miroslav Kusein, kandidujúci za koalíciu SMER-SD, SNS, ĽS-HZDS, SF, SZ a KSS. Vo voľbách získal od občanov 4967 hlasov. Druhý skončil terajší viceprimátor Vladimír Šedo (SDKÚ-DS, KDH, ANO), so ziskom 3792 hlasov a tretí nezávislý kandidát Július Bešina zo ziskom 412 hlasov. V 25 člennom mestskom zastupiteľstve získala väčšinu s počtom poslancov 13 koalícia strán Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS. Šesť mandátov získali nezávislí a päť koalícia SDKÚ-DS, KDH a ANO. Jeden mandát obdržal kandidát DSS. Z 35 418 zapísaných voličov využilo vo Zvolene svoje právo 9544 voličov, čo predstavuje 37,11 percentnú účasť.

Novým primátorom Veľkého Krtíša sa stal Dalibor Surkoš, kandidát širokej koalície strán SMER-SD, ĽS-HZDS, SNS, SF, KSS, HZD, ANO, SZ a NÁDEJ. Surkoš vystrieda Jozefa Sauera, ktorý už nekandidoval. Víťaz získal 2220 hlasov. Na druhom mieste skončil kandidát SDKÚ-DS Peter Libiak so ziskom 1226 hlasov a tretí s počtom hlasov 187 sa umiestnil nezávislý kandidát Jozef Magdič. V 15-člennom mestskom zastupiteľstve získali 8 mandátov zástupcovia strany SMER-SD, tri mandáty nominanti SDKÚ-DS, dva nezávislí kandidáti a po jednom mandáte nominanti koalície SF, ANO a KSS. Z 10 673 zapísaných voličov využilo vo Veľkom Krtíši svoje právo 3646 voličov, čo predstavuje 34,16 percentnú účasť.

Primátorom Brezna bude už druhýkrát po sebe Jaroslav Demian, ktorého nominovala koalícia Smer-SD a SNS. Najúspešnejší zo štyroch kandidátov na primátora získal 3 054 hlasov, čo predstavuje bezmála 63 percent zo všetkých odovzdaných hlasov.

Primátorom Žiaru nad Hronom je opäť Ivan Černaj.

Primátorom Lučenca na najbližšie štyri roky sa opäť stal kandidát koalície SNS, SDKÚ-DS, KDH Milan Marko. Získal celkom 3754 hlasov.

Primátorom Rimavskej Soboty sa opäť stal nezávislý kandidát Štefan Cifruš. Víťaz získal 2677 hlasov a o 72 hlasov tak porazil druhého v poradí Jozefa Šimku z HZD (2605). Ako tretí sa umiestnil Pavel Piliarik, kandidujúci za SMER-SD, ktorý získal 1331 hlasov. V 25-člennom mestskom zastupiteľstve získala 11 mandátov strana SMER-SD, osem mandátov SMK, dva SNS a po jednom koalície SDKÚ-DS, KDH, ĽS-HZDS a ANO,SF a tiež nezávislí. Z 19 626 zapísaných voličov využilo v Rimavskej Sobote svoje právo 7377 voličov, čo predstavuje 37,58-percentnú účasť.

Poltár má nového primátora, stal sa ním 53-ročný Pavel Rončák. V sobotňajších komunálnych voľbách zvíťazil Rončák ako spoločný kandidát SMER-SD, ĽS-HZDS, KDH, ANO, KSS. Po súčte výsledkov v jednotlivých okrskoch získal 1 583 hlasov. Jeho protikandidát vo voľbách, súčasný primátor Poltára Pavel Gavalec získal 908 hlasov. Nový primátor vyhral vo všetkých siedmych poltárskych okrskoch.

Novou primátorkou Revúcej sa stala nezávislá kandidátka Eva Cireňová. V sobotných komunálnych voľbách jej dalo hlas 1 153 voličov. Do zoznamov bolo zapísaných 10 362 voličov, obálok vydali 4 714. V 18-člennom zastupiteľstve bude mať najviac poslancov Smer-SD - šiestich. Po troch poslancoch bude mať ĽS-HZDS a Slobodné fórum. HZD, Agrárna strana Slovenska, SDKÚ-DS a KDH budú mať po jednom poslancovi. V mestskom zastupiteľstve budú aj dvaja nezávislí.

Primátorom Banskej Štiavnici sa stal Pavol Balžanka, ktorý kandidoval za koalíciu strán SDKÚ-DS a KDH. Vo voľbách ho podporilo 1 839 voličov. Balžanka doteraz pôsobil ako riaditeľ úradu práce v Banskej Štiavnici. Doterajší primátor Marián Lichner získal 1 475 hlasov.

V Žarnovici bude primátorom Kamil Danko, ktorý doteraz pôsobil ako prednosta obvodného úradu. Danka podporilo 1 322 voličov. Kandidoval za koalíciu strán Smer-SD, SNS a HZD.

Košický kraj

V čele košickej radnice zostane i naďalej súčasný primátor František Knapík. Vyplýva to z paralelného sčítania hlasov sobotňajších komunálnych volieb, ktoré zorganizoval Knapíkov volebný tým. Starostom v mestskej časti Košice - Západ bude znovu Pavol Mutafov (Smer-HZDS-SF-SNS-HZD)

Novým primátorom Michaloviec sa stal Viliam Záhorčák za stranu Smer-SD, ktorý vo funkcii vystriedal Jozefa Bobíka. Záhorčák získal 3739 hlasov, druhý Jozef Bobík za koalíciu KDH a Stranu zelených 1870 hlasov, tretí Martin Pado za SDKÚ-DS a Stranu zelených 1695 hlasov. V 25-člennom mestskom zastupiteľstve získal Smer-SD 15 mandátov, po 3 mandáty nezávislí a KDH a po jednom mandáte SDKÚ-DS, Nádej, OKS a SNS. Z 32 149 zapísaných voličov využilo v Michalovciach svoje právo voliť 11 301 voličov, čo predstavuje 35,15 percentnú účasť.

Novým primátorom Rožňavy sa stal lekár Vladisláv Laciak za stranu Smer-SD. Laciak získal 1737 hlasov. Druhý v poradí je doterajší primátor mesta František Kardoš, ktorému dalo hlas 1399 voličov a tretí nezávislý kandidát Dušan Pavlík so ziskom 1265 hlasov. V 19 člennom mestskom zastupiteľstve deväť kresiel získali nezávislí kandidáti a po päť mandátov si rozdelia Smer-SD a SMK. Z 15 458 zapísaných voličov využilo v Rožňave svoje volebné právo 6326, čo predstavuje takmer 41 percentnú účasť.

Staronovým starostom v najmenšej obci Košického kraja - Brdárke v okrese Rožňava je Jaroslav Hric Jančo, ktorému dalo hlas 52 oprávnených voličov, na hlasovaní sa zúčastnilo 56 voličov.

Brdárka má 40 domov a okolo 60 obyvateľov, ktorých počet sa však v lete rozrastá, lebo sem prichádzajú majitelia rekreačných chalúp. Občianske združenie Radzim každoročne organizuje podujatie Leto v Brdárke zamerané na skrášľovanie obce a rozvoj tradičných ľudových remesiel.

Asi najtesnejší volebný výsledok - rozdiel jedného jediného hlasu udržal v kresle primátora mesta Sobrance, nezávislého kandidáta Štefana Staška. Staško porazil svojho protikandidáta - poslanca NR SR Pavla Džurinu (ĽS-HZDS - SNS - KDH - SDKÚ-DS). Staška volilo 1 127 ľudí, Džurinu 1 126 obyvateľov mesta. Tretí kandidát - bývalý policajný prezident Ján Pipta dostal od svojich spoluobčanov 787 hlasov. Účasť Sobrančanov bola šesťdesiatpercentná, povedal pre agentúru SITA podpredseda mestskej volebnej komisie Imrich Habušta. Dodal, že v Sobranciach sa hlasy prepočítavali dvakrát.

V košickej mestskej časti Lunik IX zvíťazil v sobotňajších komunálnych voľbách doterajší starosta Ladislav Šaňa, ktorý kandidoval za Rómsku iniciatívu Slovenska (RIS). Šaňa získal celkove 378 hlasov. Podľa predsedu miestnej volebnej komisie Tibora Gábora prišla hlasovať z celkových 2875 zapísaných voličov približne tisícka. Veľa hlasovacích lístkov však bolo neplatných, lebo voliči nedodržiavali pravidlá pri krúžkovaní kandidátov. V 11-člennom miestnom zastupiteľstve na Luniku IX získala päť mandátov strana Smer-SD, štyri ĽS-HZDS a po jednom strana Nádej a RIS.

Nitriansky kraj

Do primátorského kresla v Nitre zasadne na nasledujúce štyri roky súčasný prednosta Krajského úradu Jozef Dvonč, ktorý v sobotňajších komunálnych voľbách porazil úradujúceho primátora Ferdinanda Víteka. Dvonča podporila koalícia Smer-Sociálna demokracia, Kresťanskodemokratické hnutie, Slovenská národná strana, Slobodné fórum a Hnutie za demokraciu.

Primátorom Topoľčian sa stal kandidát koalície Smer, ĽS-HZDS a SNS Peter Baláž s počtom hlasov 3 771. Na druhú priečku odsunul nezávislého kandidáta Karola Zaťka. Doterajší primátor, kandidát SDKÚ-DS Pavol Segeš skončil tretí. Agentúru SITA o tom informovala zapisovateľka obvodnej volebnej komisie Katarína Packová. Primátorom Nových Zámkov sa opätovne stal nezávislý kandidát Gejza Pischinger. Rozdiel medzi ním a kandidátom koalície Smer-SD, SDKÚ-DS, ĽS-HZDS, KDH, SNS a SF Pavlom Hudákom bol asi 3 400 hlasov. Agentúru SITA o tom informoval člen obvodnej volebnej komisie Marián Bednár.

Staronovým primátorom Štúrova sa stal Ján Oravec. Ako nezávislý kandidát získal v komunálnych voľbách 2 811 hlasov. Jeho protikandidát László Szigeti, nominant SMK-MKP, získal dôveru 1681 voličov. Volebná účasť dosiahla v Štúrove 48 percent. V meste, kde žije takmer 70 percent obyvateľov maďarskej národnosti, bude Oravec primátorom mesta už piate volebné obdobie. Mestské zastupiteľstvo tvorí 17 poslancov. SMK-MKP obsadí 14 poslaneckých kresiel, Smer-SD jedno kreslo a dvaja poslanci sa do zastupiteľstva dostali ako nezávislí.

Primátorkou Zlatých Moraviec sa opätovne stala Serafína Ostrihoňová, ktorá kandidovala ako nezávislá. Podporilo ju 2352 hlasov oprávnených voličov. Na druhom mieste skončil Milan Galaba z koalície Smer-SD-ĽS-HZDS-SNS, ktorému voliči odovzdali 1785 hlasov. V mestskom parlamente zasadne 19 poslancov. Koalícia Smer-SD-ĽS-HZDS-SNS získala 11 kresiel, SDKÚ 2, KSS 1 a nezávislí 5. V zoznamoch oprávnených voličov bolo zapísaných 10 846 občanov, z ktorých 5 218 svoje právo hlasovať využilo, čo je približne 49 percent.

Doterajší primátor Levíc Štefan Mišák bude vo svojej funkcii primátora pokračovať aj v nasledujúcom volebnom období. Voliči mu spomedzi siedmich kandidátov o post primátora prejavili najväčšiu dôveru. Mišák sa o kreslo primátora uchádzal ako nezávislý kandidát. V 25- člennom poslaneckom zbore bude mať najväčšie zastúpenie koalícia Smer-SD, SNS, SF a HZD, ktorá získala deväť poslaneckých mandátov. O dva mandáty menej bude mať v mestskom zastupiteľstve koalícia ĽS-HZDS, SDKÚ-DS a SMK-MKP. Po jednom kresle získali zhodne strany OKS a KDH. Do levického mestského zastupiteľstva sa dostali i šiesti nezávislí kandidáti.

Novým primátorom Šale sa stal kandidát koalície SDKÚ-DS a KDH Martin Alföldi. Vo funkcii tak nahradí Tibora Barana, ktorého nominovala koalícia SMK, SMER, SF, ANO, KSS, HZD, ASV, SOS., PS, Nádej a ZSNS. Baran bol zároveň jediným Alföldiho protikandidátom. Z celkového počtu 19 831 oprávnených voličov sa volieb v troch volebných obvodoch zúčastnilo asi 25 percent.

Primátorom Trebišova sa stal Vladimír Anďal, ktorý kandidoval za koalíciu Misia 21, KDH a Agrárna strana vidieka. Anďala vo voľbách podporilo 1 796 voličov. Agentúru SITA o tom informoval Rastislav Petrovič z mestského úradu.

Prešovský kraj

Primátorom Prešova sa prekvapivo stal známy advokát Pavol Hagyari. V sobotňajších komunálnych voľbách porazil súčasného primátora Milana Benča, vyplýva z údajov mestskej volebnej komisie. Hagyari po svojom zvolení vyhlásil, že v Prešove chce postaviť okrem iného aquapark s olympijským bazénom a tiež dostavať diaľničný obchvat mesta. "Je tu pripravený projekt na výstavbu osemsto bytov a domov. Aj toto je spôsob, ako naštartovať ekonomiku Prešova," dodal. Hagyari získal 15 116 hlasov. Druhý v poradí skončil terajší primátor Milan Benč, ktorému dalo svoj hlas 3 497. Zapísaných voličov bolo 73 089, hlasovacie lístky vydali 26 312 voličom.

Primátorom Spišskej Novej Vsi sa stal Ján Volný z koalície Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS, ktorý získal 3006 hlasov a vystriedal doterajšiu primátorku Annu Fedorovú.

Primátorom Popradu bude aj v nasledujúcich štyroch rokoch Anton Danko. Bývalý hokejový rozhodca zvíťazil v komunálnych voľbách podľa neoficiálnych výsledkov s presvedčivým náskokom pred ďalšími dvomi kandidátmi. ČTK to potvrdil predseda mestskej volebnej komisie Štefan Dzurovčin. Z celkového počtu 43.189 zapísaných voličov odovzdalo platné hlasovacie lístky 13.672 občanov Popradu. O miesto primátora sa okrem Danka uchádzali aj Peter Dujava a Helena Mezenská. Všetci traja kandidovali ako nezávislí.

Primátorom Svidníka bude tretie volebné obdobie za sebou Michal Bartko. Ako kandidát koalície Smer - SD, ĽS-HZDS, KSS a HZD dostal v sobotňajších komunálnych voľbách 1738 hlasov. Nominanta SDKÚ-DS Jaroslava Ivanča podporilo 1525 voličov. Na post primátora kandidovali ešte dvaja.

Novým primátorom Stropkova sa stal Peter Obrimčák, kandidát koalície Smer-SD a KDH. Získal 1 406 hlasov. Na primátorskom kresle vystrieda súčasného primátora Imricha Hamarčáka. Ten ako nezávislý kandidát získal 1 127 hlasov voličov. Výsledky zverejnila internetová stránka mesta Stropkov.

Novým primátorom Bardejova sa stal Boris Hanuščák, ktorý získal 5 090 hlasov. Výsledky zverejnila internetová stránka mesta Bardejov. Počet zapísaných voličov bol 25 575, vydaných bolo 10 059 obálok. Volebná účasť predstavovala 39,33 percenta. Informácie zverejnila internetová stránka mesta Bardejov.

Primátorom Sabinova sa stal na ďalšie funkčné obdobie Peter Molčan, kandidát koalície Smer-SD-SNS-ĽS-HZDS-KSS-ASV-SF-SLNKO. V Sabinove sa na voľbách zúčastnilo 3588 z celkového počtu 8976 registrovaných voličov, čo znamená 39,97-percentnú volebnú účasť.

Staronovým primátorom Humenného sa stal nezávislý kandidát Vladimír Kostilník. Získal 5 271 platných hlasov. Druhý v poradí s 1 921 hlasmi skončil nominant SDKÚ-DS Jaroslav Suchý. Tretiu priečku so ziskom 1 711 hlasov obsadil Andrej Semanco za koalíciu ĽS-HZDS, SNS. V 24-člennom mestskom parlamente získal 7 kresiel Smer-SD, päť SDKÚ-DS, štyri nezávislí poslanci, tri ĽS-HZDS, po dva KDH a KSS a jedno kreslo strana Úsvit. Zo 27 889 zapísaných voličov využilo v Humennom svoje právo voliť 9 996 voličov, čo predstavuje 38-percentnú účasť.

Trenčiansky kraj

Primátorom Trenčína zostáva 39-ročný Branislav Celler, ktorý kandidoval za koalíciu SDKÚ-DS a KDH. Volebná účasť v okrsku dosiahla 20%. Medzi kandidátmi na poslancov získal najviac hlasov nezávislý Ján Babič.

Primátorom Prievidze sa opäť stal Ján Bodnár, ktorý kandidoval za koalíciu ĽS-HZDS, SDKÚ-DS, KDH a SOS. Občania mu vo voľbách dali dovedna 7 592 hlasov. Na druhom mieste skončila nezávislá kandidátka Katarína Macháčková s počtom hlasov 3 478, na treťom poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Vladimír Jánoš, kandidujúci za koalíciu Smer-SD a SNS so ziskom 2 683 hlasov. Nezávislý kandidát Anton Pišta dostal 363 hlasov a nezávislý kandidát Juraj Meliško 135. V 31-člennom mestskom zastupiteľstve bude mať koalícia ĽS-HZDS, SDKÚ-DS, KDH a SOS 19 poslancov, koalícia Smer-DS, SNS siedmich, koalícia ANO, DSS, HZD, SF troch poslancov a dvaja sú nezávislí. Zo 42 628 zapísaných voličov využilo právo voliť 14 544 občanov, čo je 34,1-percentná účasť.

Staronovým primátorom mesta Nováky sa stal Dušan Šimka za koalíciu ĽS-HZDS a KDH. Získal 812 hlasov voličov. Druhému kandidátovi na primátora za KSS Milanovi Pacekovi voliči dali 313 hlasov. Situáciu s voľbami v tomto meste však ešte bude posudzovať Ústavný súd SR a orgány činné v trestnom konaní. Mestská volebná komisia (MVK) totiž pred voľbami nezaregistrovala nominantku koalície SNS, SMER-SD a SDKÚ, pretože SNS podala ešte jednu samostatnú kandidátku, ktorú údajne svojvoľne podpísal poslanec Národnej rady SR Miroslav Kotian. Prípad riešil Okresný súd v Prievidzi, ale žiadosti uvedenej koalície nevyhovel. Tá sa teda obrátila aj na Ústavný súd SR a podala trestné oznámenie na MVK. Zaregistrovanú samostatnú kandidátku za SNS potom táto strana stiahla, takže zostali iba dvaja kandidáti na kreslo primátora. Rozpory s vedením strany neskôr poslanca Kotiana viedli k tomu, že vystúpil z poslaneckého klubu SNS a prestúpil do klubu ĽS-HZDS.

Primátorom Nového Mesta nad Váhom bude naďalej Jozef Trstenský. Na ďalšie funkčné obdobie ho zvolilo 4257 voličov. Celkovo hlasovalo vo voľbách primátora Nového Mesta nad Váhom 5369 z celkového počtu 16 865 registrovaných voličov.

Primátorom Dubnice nad Váhom sa stal kandidát koalície Smer-SD a SNS Jozef Gašparík. Získal 1636 hlasov z 5353 platných odovzdaných. Celkovo si v Dubnici nad Váhom prevzalo hlasovacie lístky 5614 z celkového počtu 20 471 registrovaných voličov. SITA o tom informovali z Mestskej volebnej komisie v Dubnici nad Váhom.

Dušana Močka, ktorý opakovane získal titul najväčší nepriateľ informácií, zvolili opäť za starostu Brunoviec. Močko kandidoval za koalíciu ĽS-HZDS a SNS. Do funkcie starostu ho zvolili po piaty raz. O funkciu starostu súperili v Brunovciach štyria kandidáti, Močko dostal 151 hlasov. Jeho najsilnejší protikandidát Jozef Čaňo, ktorého nominoval Smer-SD, získal 88 hlasov. V sedemčlennom obecnom zastupiteľstve bude päť poslancov za Smer-SD a dvaja za koalíciu ĽS-HZDS a SNS. Zo 435 zapísaných voličov prišlo voliť 266, čo predstavuje 61,1-percentnú účasť. TASR informácie poskytli z miestnej volebnej komisie. Močko dostal od úradov už 19 pokút za porušovanie zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Celková výška pokút predstavuje 84 950 korún. Tri pokuty súd zrušil.

Primátorom Bánoviec nad Bebravou sa stal nezávislý kandidát Stanislav Šiko. Získal 2014 z 6077 platných odovzdaných hlasov. Celkovo si hlasovacie lístky vyzdvihlo 6259 z celkového počtu 16 326 registrovaných voličov. Jedného poslanca obecného zastupiteľstva Veľkých Chlievan v okrese Bánovce nad Bebravou budú musieť dovoliť v opakovaných voľbách. Poslancov obecného zastupiteľstva malo byť dovedna päť. Do volieb sa ale zaregistrovali iba štyria kandidáti, informoval TASR predseda Obvodnej volebnej komisie v Bánovciach nad Bebravou Ivan Šujan. Starostom obce sa stal Peter Juršták so ziskom 75 hlasov, čo je približne pätina zapísaných voličov v obci.

Novým primátorom Považskej Bystrice sa stane 58-ročný Miroslav Adame, ktorý kandidoval za koalíciu Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SZ. Adame získal 7351 hlasov, súčasný primátor Ľuboš Lackovič z ĽS-HZDS dostal 3700, nezávislá kandidátka Jarmila Tesková 738 a nezávislý kandidát Jaroslav Ševčík 608 hlasov. V 23-člennom mestskom zastupiteľstve získal 12 mandátov Smer-SD, štyri poslanecké miesta obsadí SNS, štyri mandáty získala ĽS-HZDS. Do zastupiteľstva sa dostali aj dvaja nezávislí kandidáti a jeden mandát získalo KDH. Z 33 756 zapísaných voličov využilo v Považskej Bystrici svoje právo 12 908 voličov, čo predstavuje 38,23 percentnú účasť. Primátorom Partizánskeho zostáva aj na ďalšie funkčné obdobie Ján Podmanický. Vo voľbách kandidoval za koalíciu Smer-SD-SNS-SF-ANO. Získal 2 784 zo 6 296 platných odovzdaných hlasov. V Partizánskom bolo registrovaných 20 125 oprávnených voličov, čo znamená volebnú účasť 31,28%.

Trnavský kraj

Všetci primátori siedmich okresných miest Trnavského kraja obhájili v komunálnych voľbách svoje posty a budú stáť na čele miestnych samospráv aj nasledujúce štyri roky.

V Trnave sa stal primátorom Štefan Bošnák už štvrtýkrát, druhé volebné obdobie sa začína pre primátora Senice Ľubomíra Parízeka, Piešťan Rema Cicutta, Hlohovca Jána Dlhopolčeka i Skalice Stanislava Chovanca.

U voličov uspel aj primátor Galanty Alexander Mézeš a Dunajskej Stredy Péter Pázmány. Všetci siedmi primátori sú zároveň aj poslancami Trnavského samosprávneho kraja.

Primátorom Dunajskej Stredy zostáva aj na ďalšie funkčné obdobie Péter Pázmány. Nominanta SMK zvolilo 3337 voličov z celkového počtu 7746 platných odovzdaných hlasov. Agentúru SITA o tom informovali z Mestskej volebnej komisie v Dunajskej Strede.

Primátorom Galanty sa v dnešných komunálnych voľbách stal opätovne nezávislý kandidát Alexander Mézeš. Víťaz získal 4049 hlasov, jeho protikandidát, nominant SMK Ján Kolek 1050 hlasov. V 19-člennom mestskom zastupiteľstve získala SMK 9 mandátov, SDKÚ-DS 4, nezávislí kandidáti 4 a po jednom mandáte ANO a Smer-SD. Z 12 946 zapísaných voličov využilo v Galante svoje právo 39,9 percenta voličov.

Žilinský kraj

Predseda vládnej SNS Ján Slota po šestnástich rokoch príde o kreslo primátora Žiliny. V komunálnych voľbách ho porazil kandidát pravicovej koalície Ivan Harman. Obvodná volebná komisia už potvrdila víťazstvo Ivana Harmana (SDK-DS, OKS, KDH, SF) v primátorských voľbách v Žiline. Svojho konkurenta, doterajšieho primátora Jána Slotu (SNS, Smer-SD, ĽS-HZDS), zdolal o 1890 hlasov.

Novým primátorom Čadce sa stal Jozef Vražel z koalície ĽS-HZDS, Smer-SD, SNS, HZD. Vražel získal 2124 hlasov, druhý Milan Gura z koalície KDH, SZS, Nádej 1947 hlasov. Tretí skončil doterajší primátor, nezávislý kandidát Jozef Pohančeník so ziskom 972 hlasov. Z 20 043 zapísaných voličov využilo v Čadci svoje právo 7431 voličov, čo predstavuje 37,07-percentnú účasť. TASR informácie poskytli členovia obvodnej volebnej komisie v Čadci.

Do kresla primátora Martina zasadne nezávislý kandidát Andrej Hrnčiar. V sobotňajších komunálnych voľbách porazil Jozefa Stahla, kandidáta koalície Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS, KSS, HZD. Tretí skončil terajší primátor Stanislav Bernát, ktorý kandidoval ako nezávislý. ČTK to potvrdili členovia mestskej volebnej komisie.

Novým primátorom Dolného Kubína bude bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Ivan Budiak. Vo voľbách získal viac ako 4 000 hlasov. Budiaka podporovala koalícia strán Smer-SD, ĽS-HZDS a SDKÚ-DS.

V Bytči bude aj ďalšie volebné obdobie primátorom Peter Korec.

V Kysuckom Novom Meste bude primátorom nezávislý kandidát Ján Hartel, ktorý porazil vo voľbách súčasného primátora Milana Očka z ĽS-HZDS.

Vo voľbe za primátora v Liptovskom Mikuláši neuspel súčasný primátor mesta a poslanec Národnej rady SR Alexander Slafkovský. Podľa neoficiálnych informácií ho porazil kandidát koalície Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS, HZD, Slobodné fórum Ján Blcháč.

Primátorom Ružomberka sa stal Michal Slašťan, ktorý kandidoval za KDH. Získal 3438 hlasov. Terajší primátor Juraj Čech dostal 2726 hlasov, kandidoval za koalíciu Smer-SD, SNS a HZDS-ĽS. Nezávislý Pavol Fischer získal 1700 hlasov, a ďalší nezávislý nominant Stanislav Chytka 1185 hlasov.

Primátorom Liptovského Hrádku v okrese Liptovský Mikuláš bude Branislav Tréger. Ten v komunálnych voľbách kandidoval ako nezávislý kandidát. Podporovali ho však viaceré politické strany - ĽS-HZDS, SNS, SDKÚ-DS, KDH a ANO.

Novým primátorom Čadce sa opäť stal Jozef Vražel z koalície ĽS-HZDS, Smer-SD, SNS, HZD. Vražel získal 2124 hlasov, druhý Milan Gura z koalície KDH, SZS, Nádej 1947 hlasov. Tretí skončil nezávislý kandidát Jozef Pohančeník so ziskom 972 hlasov.

Z 20 043 zapísaných voličov využilo v Čadci svoje právo 7431 voličov, čo predstavuje 37,07-percentnú účasť.

(tb, r), SITA, TASR, ČTK

obsah | Slovenská republika