Klaus si přijel do Bratislavy pro doktorát

Prezident České republiky Václav Klaus dnes obohatil svou sbírku čestných doktorátů o další akademický titul na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. Udělením doktorátu začala dnešní Klausova návštěva slovenské metropole. Vystoupení českého prezidenta na akademické půdě naslouchali univerzitní hodnostáři i několik členů slovenské vlády.

Příchylnost k slovenské ekonomické vědě

"Vždy jsem měl blízko nejen ke Slovensku, ale také ke slovenské ekonomické vědě," řekl Klaus před zaplněným přednáškovým sálem po převzetí titulu.

Klaus zdůraznil, že si ho váží o to více, když jej obdržel ve městě, kde se cítí téměř jako doma. Připomněl, že před rokem 1989 do Bratislavy často pracovně dojížděl.

Obhajoba reforem

V následné přednášce Klaus rozebíral ekonomické teorie, které zkoumaly přechod postkomunistických zemí k tržním ekonomikám. Oblečený v akademickém taláru a s mikrofonem v ruce obhajoval hospodářské reformy a privatizaci, které prováděly jeho dřívější vlády, a kreslil přitom grafy. Vzpomněl si také na svou minulou přednášku na univerzitě před deseti lety.

Ministři v publiku

Klausově řeči naslouchali slavnostně oblečení rektoři slovenských univerzit a vysokých škol v čele s rektorem Ekonomické univerzity Vojtechem Kollárem, který prezidentovi předal čestný titul. Na akademickou slavnost se přišli podívat i slovenský ministr vnitra Vladimír Palko, ministr práce Ľudovít Kaník nebo guvernér centrální banky Marián Jusko.

"Dostat tento doktorát na Slovensku je pro mě vzácná a cenná věc. Bude viset na velmi čestném místě na stěně, kde mám taková podobná vyznamenání a tituly," řekl Klaus novinářům po skončení ceremoniálu.

Pochvala pro Dzurindu

Český prezident pochválil reformy, které v posledních dvou letech zavádí vláda Mikuláše Dzurindy. "Já si dobře uvědomuji a občas chválím razantní kroky, které se na Slovensku provedly v posledních dvou letech a myslím, že je to cesta správným směrem," uvedl. Nechtěl ale přímo porovnávat slovenský vývoj s Českem nebo ostatními sousedními zeměmi. V hospodářském vývoji zemí střední a východní Evropy podle něj bylo více společného než odlišného.

Jednodenní návštěva Klause, kterého doprovází manželka Livia, odpoledne pokračuje setkáním se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem. Pak bude Klaus podepisovat své knihy v jednom z bratislavských knihkupectví.

LIDOVKY

obsah | Slovenská republika