Ako sa končia kauzy na Slovensku

Skupinka

Prrípad odštartoval premiér Dzurinda, keď na tlačovej besede a vo výpovedi na prokuratúre povedal, že existuje skupinka ľudí, ktorá diskredituje SDKÚ a SIS, teda štát. Kauza priniesla pád šéfa NBÚ Jána Mojžiša a odvolanie ministra obrany Ivana Šimka. SDKÚ potom opustili siedmi poslanci a koalícia sa dostala do vážnych problémov, pretože stratila väčšinu v parlamente. Príbeh sa skončil vyhlásením generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, že skupinka v praxi neexistuje.

Šéf SMK Béla Bugár povedal, že kauza skupinka bola zbytočná a že premiér je zodpovedný za stratu vládnej väčšiny. Bugár tvrdil, že je potrebné dozvedieť sa, na základe akých informácií premiér spustil celú kauzu. Predseda ANO Pavol Rusko povedal, že nie je dôležité, či skupinka existuje, alebo nie, "ale či sa našli dôkazy proti skupine ľudí, a to sa zrejme nenašlo, takže treba rešpektovať závery vyšetrovania". Premiér bol presvedčený, že konal správne.

Odpočúvanie

Odpočúvanie denníka SME a ministra Pavla Ruska sa vyšetruje už druhý rok. Hlavná vojenská prokuratúra zatiaľ obvinila troch príslušníkov SIS zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Vyšetrovanie by sa malo skončiť do konca júna. Prípad mal vážne dôsledky na vzťahy dvoch koaličných strán KDH a ANO. Rusko totiž na začiatku tvrdil, že nelegálna nahrávka je dielom rezortu vnútra, ktoré vedie Vladimír Palko z KDH.

Vláčiky

Pprípad sa ťahá ešte z minulého volebného obdobia. Tender na ľahké motorové vlaky na železnice malo vyhrať švajčiarske konzorcium, ale vtedajší minister dopravy Jozef Macejko s ním odmietol podpísať zmluvy.

Peter Kresánek z SDKÚ zas napísal premiérovi list, v ktorom ho upozorňoval, že výber dodávateľa nie je úplne v poriadku, a zároveň naznačil, že pri akomkoľvek výsledku by "pozadie pre stranu bolo rovnaké". Dzurinda napokon Macejka odvolal. O podaní obžaloby na Macejka by mal rozhodnúť generálny prokurátor. Železnice vlaky nekúpili.

Fiktívni darcovia

Aliancia na podporu fair-play zistila, že SDKÚ vykazovala vo svojich finančných správach nepravých darcov. SDKÚ začala vlastné vnútorné preverovanie, ale výsledky doteraz nezverejnila. Prípad preveruje aj polícia. Dzurinda sľubuje rozuzlenie kauzy na kongrese cez víkend. "Srdečne vás na kongres SDKÚ pozývam. Naše kongresy sú, a kým som predsedom tejto strany aj budú, verejné," povedal v pondelok.

(sp)

obsah | Slovenská republika