Kaczyński navrhol katalogizovať problémy, ktoré by V4 jednotne riešila v EÚ

Katalogizovať problémy, ktoré by krajiny Vyšehradskej štvorky jednotne riešili na úrovni EÚ, dnes navrhol poľský prezident Lech Kaczyński svojmu slovenskému kolegovi Ivanovi Gašparovičovi. Povedal to na tlačovej konferencii po stretnutí so slovenským prezidentom v rámci svojej prvej oficiálnej návštevy SR.

Kaczynski tiež upozornil, že v súčasnosti Poľsko venuje veľkú pozornosť výstavbe infraštruktúry a prioritou je výstavba diaľnic a ciest v severo-južnom smere. Obe krajiny bude teda podľa neho v blízkej dobe spájať aj otázky veľkých spoločných infraštrukturálnych projektov. Obaja štátnici na stretnutí diskutovali aj o ďalšej budúcnosti a spolupráci v rámci V4, postavení oboch krajín v Európskej únii. Zhodli sa na skutočnosti, že EÚ potrebuje novú ústavnú zmluvu postavenú na zdravých základoch pôvodného, neschváleného textu.

Podľa Gašparoviča platforma V4 vyhovuje aj ďalším rokovaniam o spoločnej energeticke politike, kde si krajiny Vyšehradu "v súlade s mušketierskym princípom jeden za všetkých, všetci za jedného" môžu vzájomne pomôcť v prípade energetickej krízy. Bilaterálne vzťahy Poľska a Slovenska sú podľa oboch prezidentov bezproblémové. V rámci hospodárskej výmeny je Poľsko tretím najväčším partnerom SR. Prezident Kaczyński vyjadril spokojnosť s neustálym nárastom obchodnej výmeny medzi oboma krajinami.

Kaczyński dnes oficiálne navštívil Slovenskú republiku po prvý raz od nástupu do prezidentského úradu koncom decembra 2005, ide o jeho ôsmu zahraničnú cestu v pozícii hlavy Poľskej republiky.

TASR

obsah | Slovenská republika