V Bratislave žil Robinson

Aj hlavné mesto Slovenska má svojho Robinsona. Karol Jetting žil v 18. storočí a jeho život pripomína úchvatný román. Rodený Bratislavčan slúžil u anglického kráľa a viackrát sa stal otrokom. Takmer rok musel žiť na pustom ostrove - tak ako románový hrdina Robinson Crusoe.

Pri pohľade na Ondrejský cintorín z Ulice 29. augusta vidieť pieskovcový náhrobný kameň, na ktorom je vyrytá trojsťažňová plachetnica. Pod ním je pochovaný bratislavský Robinson Karol Jetting.

Svetlo sveta uzrel prvýkrát v Bratislave 3. septembra 1730. V tom čase uplynulo jedenásť rokov odvtedy, ako spisovateľ Daniel Defoe napísal Robinsona Crusoa. Karol bol veľmi cieľavedomý. Naučil sa niekoľko svetových jazykov a ako mladík sa náhodou zoznámil s bohatým anglickým bankárom. Ten ho zamestnal v Londýne, kde si začal budovať kariéru.

Dotiahol to až na kráľovského úradníka v africkom Senegale. Cestou tam však jeho plachetnica stroskotala. Posádku zajali a Jetting sa stal otrokom. Pocítil hlad, poníženie, dokonca zažil aj bitku a až po dlhšom čase sa mu podarilo dostať sa späť do Anglicka. Jeho rozprávanie o príbehoch z Afriky vyvolalo rozruch.

Zaujal aj anglického kráľa, ktorý ho vymenoval za konzula v Marseille. Cestou sa loď opäť dostala do búrky, zablúdila a prepadli ju piráti. Znova sa stal otrokom, zažil ďalšie prepady až stroskotal na malom neobývanom ostrove. Takmer rok musel žiť ako Robinson, kým ho nezachránila loď, ktorá plávala neďaleko ostrova. Na sklonku života sa Karol Jetting vrátil do rodnej Bratislavy, kde v roku 1790 zomrel. Po smrti vyšli vo Viedni jeho dobrodružstvá knižne.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika