ANO s opozíciou schválili interrupčnú novelu

Parlament schválil novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva. Novelu interrupčného zákona pripravila koaličná Aliancia nového občana a jej schválenie presadila s pomocou opozície.

Za zákon upravujúci možnosť umelého prerušenia tehotenstva do 24. týždňa v prípade závažnej genetickej choroby plodu hlasovalo 70 poslancov z 132 prítomných. Proti novele bolo 32 poslancov, zdržalo sa 11 a 19 nehlasovalo.

Hrušovský: Na Slovensku je vládna kríza

Na Slovensku je vládna kríza, skonštatoval po schválení novely interrupčného zákona v Národnej rade SR predseda KDH Pavol Hrušovský.

KDH sa rozhodlo na dnes na 15.00 hod zvolať mimoriadne zasadanie Koaličnej rady, pretože jeden z koaličných partnerov - strana ANO "flagrantným" spôsobom porušil koaličnú zmluvu. "Pavol Rusko tým, že porušil Koaličnú zmluvu, svojim podpisom spravil z koaličnej dohody zdrap papiera," povedal Hrušovský po hlasovaní.

Interrupčná novela umožňuje prerušiť tehotenstvo kvôli genetickej chorobe

Platná právna norma o interrupciách bola rozhodnutím snemovne doplnená o časť: "ak je plod postihnutý závažnou genetickou chorobou alebo vývojovou chybou diagnostikovanou metódami prenatálnej diagnostiky, možno umelo prerušiť tehotenstvo do 24 týždňa".

Doterajšia právna úprava umožňovala umelo prerušiť tehotenstvo do 12. týždňa veku plodu. Vo vykonávacej vyhláške k zákonu sa však uvádza, že umelo prerušiť tehotenstvo je možné z genetických dôvodov do 24. týždňa. Zámerom skupiny poslancov ANO bolo zosúladenie vyhlášky so zákonom v súvislosti s možným nálezom Ústavného súdu. Na ten sa v roku 2001 obrátila skupina poslancov parlamentu za KDH a namietla nesúlad vyhlášky a niektorých ustanovení zákona s Ústavou SR.

Ako hlasovali poslanci o interrupčnej novele

Z prítomných 132 poslancov sa na hlasovaní zúčastnilo 113, za schválenie bolo 70, proti hlasovalo 32, hlasovania sa zdržalo 11 členov parlamentu a 19 nehlasovalo vôbec.

Z poslaneckých klubov vládnej koalície za schválenie hlasovali z Aliancie nového občana Jozef Banáš, Imrich Béreš, Peter Biroš, Beáta Brestenská, Eva Černá, Ján Drgonec, Imrich Hamarčák, Iveta Henzélyová, Jozef Heriban, Kamila Jandzíková, Ľubomír Lintner, Jirko Malchárek, Vlastimil Ondrejka a Pavol Rusko. Z klubu Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie novelu podporila Eva Rusnáková.

Proti schváleniu novely sa vyslovil celý poslanecký klub KDH, 13 poslancov za SDKÚ a Klára Sárközy zastupujúca v snemovni SMK.

Hlasovania sa zdržali z vládnej koalície poslanci Zuzana Martináková, Tomáš Galbavý, Pavol Kubovič, Libuša Martinčeková, Petra Masácová, Viliam Novotný a Stanislav Škoda (SDKÚ), Béla Bugár, Miklós Duray, Pál Farkas (SMK).

Po prezentácii nehlasovali z SDKÚ poslanci Zoltán Horváth, Peter Miššík, Karol Mitrík, Ľubica Navrátilová, Jarmila Tkáčová a Roman Vavrík, z klubu SMK Sándor Albert, Gyula Bárdos, Tibor Bastrnák, Erszébeth Dolnik, Árpád Duka-Zólyomi, Iván Farkas, Richard Hamerlík, István Harna, Zsolt Komlósy, Lajos Ladányi a János Szigeti. Z opozície za schválenie novely sa vyslovilo z klubu HZDS 17 poslancov, proti hlasovali Ľudmila Mušková, Tibor Mikuš a Milan Rehák, nehlasoval Milan Urbáni.

Z klubu Smer sa za schválenie zmeny zákona vyslovilo všetkých 24 prítomných poslancov, absentoval Maroš Kondrót.

Z poslaneckého klubu KSS hlasovalo za 9 členov, dvaja boli neprítomní. Z klubu nezávislých poslancov schválenie novely odsúhlasili Miroslav Ábelovský, Jozef Brhel, Jozef Elsner, Gustáv Krajči, Ladislav Polka.

Nezávislý poslanec Anton Danko sa zdržal hlasovania.

Výsledková listina hlasujúcich deklaruje ako neprítomných 18 členov parlamentu - z klubu SDKÚ Zuzanu Plhákovú, z SMK to boli Edit Bauer, Gábor Gál, László Köteles a László Nagy.

Z opozície to boli Eva Antošová, Anton Blajsko, Ján Kovarčík a Viliam Veteška (HZDS), Ivan Kiňo, Ján Gabriel, Ján Mikolaj, Vojtech Tkáč, Igor Pinkava a Rudolf Žiak (KNP), Maroš Kondrót (Smer) a Vladimír Ďaďo a Samuel Zubo (KSS).

PRAVDA

obsah | Slovenská republika