O rok sa v Bratislave uskutoční veľtrh vojenskej techniky IDEB

Prvý medzinárodný veľtrh obrannej techniky a špeciálnych technológií International Defence Exhibition Bratislava (IDEB) sa uskutoční na Slovensku už o rok, a to od 3. do 5. mája 2006 v bratislavskej Inchebe.

"Zámerom veľtrhu IDEB je na novej kvalitatívnej úrovni účinne podporiť predovšetkým slovenský obranný priemysel a jeho účelné začlenenie do NATO," informoval TASR Andrej Ilavský zo spoločnosti Incheba. Od minulých výstav vojenskej techniky v SR sa IDEB bude podľa neho výrazne líšiť tým, že sa bude skôr orientovať na odborníkov ako na laikov. Veľtrh bude zameraný najmä na stredoeurópsky región avšak s celosvetovou pôsobnosťou.

Už siedmy ročník výstavy obrannej techniky IDEE plánuje aj Výstavisko TMM Trenčín, ktorého zástupcovia nesúhlasia s uskutočnením výstavy v Bratislave. "Myslím si, že by bolo škodlivé pre SR organizovať dve takéto podujatia nielen v rámci jedného mesiaca, ale aj v rámci roka," domnieva sa riaditeľ marketingu TMM Trenčín Pavol Hozlár. Keďže financie na podobné podujatie podľa neho poskytuje štát, očakávajú vyhlásenie verejnej súťaže.

Ministerstvo obrany odmieta, že by niekedy v minulosti financovali výstavu IDEE a preferuje bratislavské výstavisko kvôli infraštruktúre a ubytovaniu.

IDEB sa bude konať so súhlasom a pod záštitou ministra obrany SR, jeho odbornú gesciu prevezme minister hospodárstva, minister zahraničných vecí, Združenie obranného priemyslu a Slovenská obchodná a priemyselná komora.

Rozhodnutiu zainteresovaných uskutočniť veľtrh IDEB predchádzali okrem iného už v roku 2003 prvé prezentácie slovenského obranného priemyslu v rámci NATO a EÚ, a to v poradných skupinách pre priemysel NIAG (NATO Industrial Advisory Group) a WEAG, uviedol Ilavský. Ďalej to bolo rokovanie predstaviteľov slovenského špeciálu v rámci prvého medzinárodného veľtrhu Bezpečný život Bezpečný svet. Potreba uskutočniť podujatie pre prezentáciu obranného priemyslu na Slovensku sa preukázala aj pri minuloročnom zasadaní profesijnej poradnej skupiny NIAG predstaviteľov obranného priemyslu štátov NATO vo Varšave, uzavrel.

SME

obsah | Slovenská republika