Preferencie HZDS prudko spadli

Mečiarovo Hnutie za demokratické Slovensko čelí najväčšiemu prepadu voličských preferencií od obdobia tesne po prehratých parlamentných voľbách 1998. Dostalo sa pod hranicu dvadsiatich percent.

Podľa prieskumu verejnej mienky agentúry Dicio stratilo Mečiarovo hnutie v júli oproti júnu až deväť percent. Predseda HZDS Vladimír Mečiar včera ráno ešte pred zverejnením prieskumu povedal, že v septembrových parlamentných voľbách dosiahne jeho hnutie najmenej 30 percent hlasov.

V júli podľa Dicia HZDS podporovalo 18,7 percenta voličov. Nová strana Hnutie za demokraciu, ktorú založil minulý mesiac bývalý Mečiarov súpútnik Ivan Gašparovič, mala deväť percent.

"Takéto výsledky treba spochybniť. Realita je úplne iná. Ja som bol v nedeľu na okresnom sneme v Čadci a všetko je inak, ako píšu noviny," hovorí podpredseda HZDS Vojtech Tkáč. "Zrejme agentúry budú v rámci predvolebného boja proti HZDS používať aj takéto metódy. Poznám realitu, nie sú žiadne masové presuny preferencií. Noc po voľbách si to agentúra možno uvedomí."

Politici sú zatiaľ v komentároch opatrní, čakajú na prieskumy ďalších agentúr. Deväť percent prekvapilo aj vedenie samotného HZD. "Až taký úspech za tri týždne, čo existujeme, som nečakala, hoci sme očakávali, že percentá pôjdu časom hore," povedala Marta Aibeková.

Riaditeľ Dicia Miroslav Švec hovorí, že je to náhoda, ak podľa prieskumu má HZD deväť percent a o presne rovnaké percento prišlo HZDS. "HZD predstavuje víziu HZDS bez Mečiara. Ale ani my sme nečakali až tak veľa percent pre Gašparoviča," povedal.

Švec zatiaľ ani nechce odhadovať, aké by mohla mať Gašparovičova strana preferencie o mesiac. "Neviem, čo sa udeje, ako zaútočí Mečiar, ako Gašparovič. To všetko môže vplývať na verejnú mienku, takže je zložité predpovedať, ako sa budú preferencie vyvíjať. Isté je, že mýtus o neporaziteľnosti HZDS padol, lebo Gašparovič im zobral naozaj veľa voličov."

Prepad HZDS a raketový nástup HZD sa podujal vysvetľovať predseda ANO Pavol Rusko. Podľa neho sa voliči, ktorých agentúra Dicio oslovila, dostali do omylu. Niektorí vraj dali svoj hlas HZD v presvedčení, že podporujú HZDS. "HZD je v dotazníku na prvom mieste a chýba tu S," povedal pre TASR Rusko. HZD je podľa neho šikovne zvolený názov a skratka. Napriek tomu sa nazdáva, že preferencie Gašparovičovej strany budú upadať.

Vysoké preferencie HZD veľmi prekvapili podpredsedníčku Smeru Moniku Beňovú. Nevylúčila ani nepotvrdila prípadnú povolebnú spoluprácu Smeru s HZD. Podľa predsedu SMK Bélu Bugára môže byť Gašparovič ako doterajšia dvojka v HZDS jeho konkurenciou a má možnosť osloviť Mečiarových voličov.

Niekdajšia pravá Mečiarova ruka a teraz konkurent Ivan Gašparovič hovorí, že dokáže vnímať potreby voličov. Tvrdí však, že musí zostať na zemi a nesmie mať veľké oči.

Predseda HZDS Vladimír Mečiar sa k preferenciám Gašparovičovho HZD (9 percent) odmietol vyjadriť. Naznačil len, že nie je možné, aby vznikla strana, ktorá má okamžite veľké ekonomické zdroje, pričom jej prínos označil za neistý. "Niekto to platí, niekto to objednáva a niekto to vykonáva. Vyčerila sa hladina vnútri strany a v podstate sme radi, že sa tak stalo," povedal Mečiar doslova. Ako dodal, k úbytku členskej základne HZDS nedochádza, naopak hnutie zaznamenalo prírastok členov.

RICHARD FILIPKO, (bej), Sme

obsah | Slovenská republika