Najstráženejšia hranica EÚ na Slovensku

Hranica Slovenska s Ukrajinou bude najstráženejšou u nás. Takmer 100-kilometrový úsek totiž bude aj východnou hranicou Európskej únie v schengenskom priestore. Pohraničiari už dostali oblečenie, obuv do extrémnej zimy, ale i ruksaky či špeciálne ďalekohľady. Na viacerých miestach postavia nové budovy, ktoré zlepšia podmienky pre ich prácu.

Ministerstvo vnútra zatiaľ investovalo približne 4 milióny (150 miliónov Sk) z 50 miliónov eur (1,8 miliardy Sk) vyčlenených zo Schengenského fondu na zabezpečenie hraníc.Najhoršiu situáciu s umiestnením mali pohraničiari v Ubli. "Pred rokom som to nazval dom hrôzy," konštatoval minister vnútra Vladimír Palko. Dedinský domček slúži pre vyše 50 pohraničiarov, ktorí sa tam pred službou prezliekajú. Navyše tam bola aj cela pre utečencov. "Včera sme tu ešte dvoch mali," uviedol riaditeľ oddelenia hraničnej kontroly v Ubli Miroslav Kacarabčin. Na nový objekt, ktorý začali robotníci stavať na konci dediny len pred mesiacom, si ešte rok počkajú. Rozostavaných či opravovaných je ešte desať budov. Všetky dokončia v roku 2006.

"Sprísnenie kontrol sa osvedčilo. Ešte v roku 2002 sa cez hranicu pokúsilo prejsť vyše 15-tisíc utečencov. Za prvých desať mesiacov tohto roka je to už iba 6 366 ľudí," poznamenal V. Palko. V budúcom roku sa tiež rozšíri počet ľudí na hranici o približne stovku.

Na hranicu ešte dostanú:
snežné skútre
autá kombi 4x4
digitálne fotoaparáty
kancelársku techniku
špeciálne mikroskopy

Pohraničiarom už kúpili:
600 ruksakov
4 000 párov ponožiek
1 000 párov obuvi
94 200 ks tričiek
11 000 ks termobielizne

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika