Na hraniciach budú platiť schengenské štandardy

Zmluvu o úprave režimu a spolupráci na spoločných štátnych hraniciach a Zmluvu o spolupráci v boji proti trestnej činnosti, pri ochrane verejného poriadku a pri ochrane štátnej hranice podpíše dnes minister vnútra Vladimír Palko a veľvyslanec Českej republiky v SR Rudolf Slánský.

Prvá zo spomenutých zmlúv upravuje režim na spoločných štátnych hraniciach. Umožní kontrolu osôb podľa schengenských štandardov aj mimo hraničných priechodov. Zmluva umožní prekračovanie hraníc mimo hraničných priechodov občanom zmluvných strán, občanom krajín Európskej únie a občanom tretích krajín, ktorí nepodliehajú vízovej povinnosti v žiadnom z členských štátov Európskej únie. Zmluva nadobudne účinnosť najneskôr 1. mája tohto roku.

Cieľom druhej zmluvy je vzájomná spolupráca Česka a Slovenska v oblasti prevencie, odhaľovania a vyšetrovania závažných trestných činov, v oblasti ochrany verejného poriadku vrátane spolupráce pri ochrane štátnej hranice. Spolupráca sa týka najmä vzájomnej výmeny informácií, výmeny expertov, plánovania spoločných výcvikových kurzov a pomoci pri poskytovaní ochrany svedka.

SME

obsah | Slovenská republika