Slota: Americký film Hostel je iba ďalšia žumpa

Predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota dnes počas tlačovej konferencie kritizoval americký film Hostel, ktorý hovorí o Slovensku. Horor podľa neho uráža celý slovenský národ a tiež Slovenskú republiku ako celok. Od vládnych predstaviteľov preto žiada, aby začali v prípade konať.

"Čo sa týka amerického filmu Hostel, je to ďalšia žumpa," povedal líder národniarov, ktorý sa ohradil voči tomu, ako bolo vo filme Slovensko zobrazené. "Skutočne, to, čo si dovolil režisér alebo scenárista tohto filmu, je nehoráznosť. Do slova a do písmena sa tam v niektorej pasáži cituje, že Slovensko je nejakým bordelom, alebo niečo podobné," povedal Slota.

Predseda SNS okrem toho upozornil na fakt, že dánska vláda už film odsúdila, pretože v ňom vystupuje aj istý Dán, ktorý sa rád posilňuje alkoholom. "Jedného Dána vykreslil režisér ako nejakého ožrana a vytvoril tak obraz, akoby všetci Dáni boli banda ožranov," posťažoval sa Slota, ktorý tým apeluje na ministerstvo zahraničných vecí, aby sa tvrdo ohradilo voči takému propagovaniu Slovenska. "Nech sa Američania pozrú na ten svoj hnoj, ktorý majú v Amerike, na to, čo sa tam deje a nech dajú svätý pokoj Slovensku," povedal Slota.

Film Hostel z roku 2005 režíroval Eli Roth. V 95-minútovom horore hrajú Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Jana Kaderábková, Barbora Nedeljáková, Rick Hoffman a Takashi Miike. Hostel, ktorý bol začiatkom januára jedným z najnavštevovanejších v USA, nerobí Slovensku dobré meno vo svete. Táto nízkorozpočtová snímka rozpráva príbeh o amerických turistoch, ktorých unesú a zabijú počas výletu na Slovensko.

Americký režisér Eli Roth vyhlásil, že si Slovensko vybral preto, lebo bolo pre jeho príbeh vhodné a pre americké publikum neznáme a exotické. "Chcel by som sa Slovákom ospravedlniť, že som z nich urobil maniakov," uviedol Roth.

"No keď ho pozeráte pozorne, všimnete si, že zločiny tu páchajú Američania, Nemci, Japonci a Holanďania," dodal. V Rothovom filme po uliciach jazdia rozbité autá z čias totality, ľudia sledujú čiernobiele televízory a detské gangy zabíjajú aj pre žuvačku. Podľa režiséra zámerom bolo iba zvýrazniť stereotypy, ktoré u väčšiny Američanov pretrvávajú.

SITA

obsah | Slovenská republika