Bude nové hlavné mesto?

Primátor Banskej Bystrice Ján Králik si myslí, že Slovensko si bude musieť perspektívne vybudovať nové hlavné mesto. Mohlo by sa ním podľa neho stať metropolitné centrum Zvolen - Banská Bystrica.

Banskobystrický primátor vychádza z predpokladu, že maďarský región sa časom posunie viac na sever, územie Slovenska sa zmenší a Bratislava ostane "vo vidličke Maďarska a Rakúska".

Bratislava bude podľa neho po rozšírení Európskej únie postupne strácať svoj význam a "zostane vždy len stodolou Viedne", prípadne "záložným letiskom Viedne, ale vždy bude len niečím záložným".

Navyše po zavedení jednotnej európskej meny podľa Králika vznikne potreba za hlavné mesto ustanoviť mesto, v ktorom bude "zosobnená" slovenská história. "Takým nie je Bratislava, ale Martin, Banská Bystrica, Zvolen a niektoré ďalšie mestá," myslí si Králik.

Pred novinármi dnes konštatoval, že územné plány Zvolena a Banskej Bystrice poskytujú priestor na ich zbližovanie a na vybudovanie metropolitného centra.

Primátor Banskej Bystrice dnes kritizoval aj postoj niektorých politikov a štátnych úradníkov, ktorí tvrdia, že smerom do Zvolena, Banskej Bystrice a ďalej na východ nie je treba budovať cestu diaľničného typu. Robia to podľa neho v obave, že ak tieto mestá budú mať vhodné cestné spojenie, začnú rýchlo napredovať a rozvíjať sa.

Aj podľa predsedu SDĽ Ľubomíra Petráka má vybudovanie metropolitného centra Zvolen - Banská Bystrica z geografického pohľadu svoju logiku.

Myslí si však, že skôr ako o dvadsať rokov sa táto myšlienka realizovať nebude. Petrák dodal, že ani zastupiteľstva Zvolena a Banskej Bystrice nebudú urýchľovať tento odvážny krok.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika