Tragickú haváriu vojenského An-24 zavinili ľudia

Tragickú nehodu vojenského lietadla An-24, pri ktorej v januári pri maďarskej obce Hejce zahynulo 42 ľudí, spôsobilo zlyhanie ľudí, nie techniky. Potvrdil to hovorca ministerstva obrany Milan Vanga. Správu vyšetrovacej komisie uverejnia, až keď sa s takmer tisícstránkovým dokumentom oboznámi aj nový minister obrany František Kašický.

"Žiadna technická porucha nemala vplyv na vznik tejto nehody. Podrobnosti o vplyve ľudského faktoru budú predmetom správy, ktorú uverejníme," vyhlásil Vanga.

Zlyhanie ľudského faktoru ako príčiny havárie uvádzali už predbežné výsledky šetrenia. Posádka zrejme podcenila výšku terénu pod lietadlom a v jeho bezprostrednej blízkosti. Potvrdili sa vraj aj špekulácie, že lietadlo nemalo správne nastavený rádiový výškomer.

Podľa komisie údajne posádka podcenila prechod z prístrojového na vizuálne priblíženie k letisku v Košiciach. Štúdia vraj aj vylúčila, že by nehodu zavinilo zabezpečenie na letisku, počasie alebo zhoršený zdravotný stav posádky.

Od výsledkov vyšetrovania bude podľa hovorcu ministerstva obrany závisieť aj vyplatenie odškodného rodinám pozostalých. "Istá suma, takzvané úmrtné, ktorá bola vyplatená všetkým rodinám. Vyplatenie väčšej časti však bude nasledovať až neskôr," povedal Vanga.

ČTK

obsah | Slovenská republika