Nový minister financií sa ujal funkcie

Nového ministra financií SR Františka Hajnoviča včera popoludní do úradu uviedol predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda za prítomnosti bývalej šéfky rezortu Brigity Schmögnerovej. Hajnoviča na post ministra presadil predseda SDĽ Pavel Koncoš. Ten v rozhovore pre STV naznačil, že odvolaním Schmögnerovej sa personálne zmeny vo vláde ešte nekončia. V súvislosti s predajom akcií Východoslovenských železiarní treba podľa Koncoša urobiť aj ďalšie. Nevyjadril sa konkrétne, ale naznačil, že by to mohlo smerovať do radov SDKÚ. Že by išlo o ministra hospodárstva Ľubomíra Haracha, vylúčil. HZDS už počas uplynulého týždňa avizovalo svoju podporu, ak by v Národnej rade došlo k odvolávaniu súčasného kabinetu. "Neznamená to však, že sme sa s HZDS dohodli, " povedal Koncoš. O prípadnom odchode ľavičiarov z vládnej koalície by podľa Koncoša musel rozhodnúť Republikový výbor SDĽ.

.Novovymenovaného ministra financií Františka Hajnoviča zaväzuje pri privatizácii SPP politické stanovisko Strany demokratickej ľavice (SDĽ), podľa vlastných slov je však pripravený riadiť sa vecnými a odbornými argumentmi, aj keď budú odlišné od stanoviska ľavicových demokratov. "Chcem, aby bola dobrá komunikácia medzi ministerstvom financií a SDĽ. Ale chcem aj, a myslím, že mám na to mandát aj od strany, ktorá ma nominovala, dávať jednoznačne do popredia vecné ekonomické argumenty a tie nastoliť aj v prípade, že vzniknú rozdielne názory medzi ministerstvom a návrhom straníckych orgánov," povedal Hajnovič.

Vo funkcii člena vlády mieni nový minister nadviazať na výsledky predchodkyne Brigity Schmögnerovej, ktorej sa, podľa neho, podarilo urobiť dôležité kroky pri reštrukturalizácii bánk. Tie sú momentálne pripravené riešiť svoje úlohy v ekonomike SR, jednou z nich je aj proces ozdravovania podnikovej sféry. Za ďalší problém, ktorý čaká na riešenie, označil Hajnovič veľkú regionálnu diferenciáciu v ekonomickej a sociálnej sfére. Nový minister financií František Hajnovič pôsobil ako vedúci národohospodárskych a menových štúdií Národnej banky Slovenska. V súvislosti s jeho nomináciou sa minulý týždeň vyskytli pochybnosti, keďže v médiách sa objavili informácie o jeho údajnej spolupráci s komunistickou Štátnou bezpečnosťou. Po jeho vymenovaní za člena vlády by mali byť odblokované aj koaličné rokovania.

Nový minister financií František Hajnovič sa bude vo funkcii snažiť o stabilitu verejných financií, jeho snahou bude pokračovať a chcel by úspešne zavŕšiť negociačný proces s Európskou úniou a čo najviac pokročiť v začatých ekonomických reformách. Chce sa tiež zamerať na reštrukturalizáciu podnikov a na veľké rozdiely v sociálnej a ekonomickej úrovni regiónov.

(r)

obsah | Slovenská republika