Vláda stopla megaprojekt Govnet

Vláda včera definitívne rozhodla o zastavení miliardového projektu Govnet. Dôvodom bolo bezpečnostné riziko firmy Kiss, ktorá mala vládnu informačnú sieť Govnet vytvoriť.

Vláda mala včera dve možnosti. Buď úplne odstúpiť od zmluvy, pretože firma Kiss sa odmietla podrobiť previerke Národného bezpečnostného úradu, alebo zmluvu schváliť len čiastočne. Znamenalo by to, že Kiss zabezpečí iba tie projekty, ktoré neobsahujú utajované skutočnosti. Tento variant podporoval hlavne minister školstva Milan Ftáčnik. Všetci ostatní ministri sa po vystúpení šéfa bezpečnostného úradu Jána Mojžiša napokon rozhodli úplne odstúpiť od zmluvy. Výkonný riaditeľ Kissu František Petro včera povedal, že na Mojžiša podávajú tri trestné oznámenia pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Mojžiš vraj vládu o tom, že nemajú previerku priemyselnej bezpečnosti, informoval zle.

To, že Kiss neodovzdal bezpečnostný dotazník, potvrdil aj minister školstva Milan Ftáčnik: "Bezpečnostný úrad naznačoval, že dôvodom na vypovedanie zmluvy sú aj nedostatky, ktoré sa objavili v minulosti ešte podľa starého zákona o ochrane utajovaných skutočností."

Firma Kiss si bude žiadať vyplatenie pokuty vyplývajúcej z odstúpenia od zmluvy a Petro hovorí o 850 miliónoch. Vláda sa súdu neobáva. Ak totiž existuje dôvod na odstúpenie, a tým stanovisko bezpečnostného úradu je, môže to urobiť.

Petro tvrdí, že za všetkým stojí firma Ditec - vraj má ako jediná previerku priemyselnej bezpečnosti a dostala ju od Mojžiša. Preto údajne vyhrá budúci tender na Govnet priamym zadaním, "čím sa obíde celý zákon o verejnom obstarávaní", tvrdí Petro. Obchodný riaditeľ Ditecu Ivan Súra pre SME povedal, že takúto previerku nemajú. "Neviem, kde ten pán prišiel na to, že ju máme." Podľa Súru Ditec doteraz o projekt nejavil záujem, ale to sa môže zmeniť. "Sme jedni z dominantných partnerov firmy Cisco, ktorá sa o tender bude zrejme uchádzať." S pánom Mojžišom sa "osobne nepoznám", dodal Súra.

Riaditeľ kancelárie úradu Juraj Puchý akékoľvek prepojenia vylúčil: "O firme, ktorá dostane Govnet, rozhoduje vláda, nie bezpečnostný úrad."

(mož)

obsah | Slovenská republika