Gašparovičovi ľudia tlieskali, Schuster odišiel potichu

Inaugurácia nového prezidenta nebola taká pompézna, akú mal Rudolf Schuster v roku 1999. Nezväzovali sa žiadne Svätoplukove prúty, bolo počuť iba salvy z dela. Mnohí Bratislavčania nechápavo krútili hlavami, keď sa mestom pešo presúval asi 300-členný sprievod vrátane nového prezidenta Ivana Gašparoviča, predsedu parlamentu Pavla Hrušovského, premiéra Mikuláša Dzurindu, členov vlády a poslancov.

Ani jeden z okoloidúcich si netrúfol osloviť ústavných činiteľov, okolo ktorých bolo veľké množstvo ochrankárov. Pod dohľadom ich mali aj ostreľovači na strechách. Šéf ochrankárov Jána Packa povedal, že do jedného lietadla by všetkých ústavných činiteľov nepustil, ale na zemi sa bezpečnosť dá zaručiť, a preto súhlasil s peším presunom. Ráno prišiel do Reduty zvolený, ale ešte neúradujúci prezident Gašparovič už na vládnom bavoráku. Prezidentská zástavka viala na Schusterovom aute. V okolí budovy filharmónie parkovalo asi 30 BMW, sem-tam sa mihlo Audi či Mercedes.

Po zložení sľubu si nový prezident pri odchode do Dómu svätého Martina popodával ruky s občanmi, ktorí mu želali všetko najlepšie. "Ja som prežil všetkých prezidentov. Narodil som sa v roku 1924, keď ním bol Masaryk, dnes je tu zasa nový, tak som sa na neho prišiel pozrieť," povedal 80-ročný dôchodca Gustáv.

"Sme zo Žiliny, prišli sme sem s manželom kvôli inaugurácii prezidenta, máme voľný lístok, tak sme to využili. Chýba mi tu troška srdečnosti od ľudí, som členkou Živeny," povedala tlieskajúca Daniela Daníková. Pred vchodom stáli aj ľudia v krojoch z folklórneho súboru Krupinka. "Jazdili sme s ním po mítingoch, keď vyhral, tak sme mu gratulovali, a teraz sme mu prišli znova mu zaželať všetko najlepšie," povedala členka súboru.

Pred Redutou stál aj manželský pár Holanďanov s bicyklami. "Ideme z Viedne do Budapešti na bicykloch, sme tu päť minút a počuli sme, že je to kvôli novému prezidentovi, aj sme ho videli," povedali s úsmevom.

Na slávnosti bol aj bývalý prezident Michal Kováč s manželkou, expredseda parlamentu Jozef Migaš, exguvernér Národnej banky Vladimír Masár, ale aj eurokomisár Ján Figeľ. Prišli aj športovci a Gašparovičovi priatelia Jozef Golonka a Jozef Adamec.

Po bohoslužbe sa prezident presunul opäť pešo aj so sprievodom na obed do miestodržiteľského paláca na Hlavnom námestí. "Neviem, čo sa tu deje," povedala okoloidúca Gréta. Potom si spomenula, že je to asi kvôli novému prezidentovi. "Nepáči sa mi to celé. Čo my máme z týchto cirkusov?" posťažovala si.

Do prezidentského paláca už Gašparovič prišiel v aute, z ktorého ráno pred Redutou vystúpil Schuster. Ten si zasa zobral jeho ranné auto. Pred palácom odchádzajúci prezident novému symbolicky odovzdal kľúče a predstavil mu zamestnancov kancelárie. Potom, ako ukázal nástupcovi pracovňu, Schuster v tichosti nastúpil do auta, ktoré bude mať doživotne k dispozícii, a odišiel do Košíc. Gašparovič pred asi 300 ľuďmi prečítal prejav, za ktorý mu zatlieskali.

Pred palácom sa objavili i ľudia v žltých rukaviciach. "Už len 1825 dní," hlásal transparent, ktorý niesli. "Prišiel som takto vyjadriť svoj postoj k výsledku volieb, ktoré nám naša politická garnitúra pripravila a obyvateľstvo muselo opäť voliť menšie zlo," povedal Vladimír z Bratislavy. Vyjadrili tak i postoj ku Gašparovičovmu pôsobeniu pred zvolením za prezidenta. "Rukavice symbolizujú to, čo mali použiť politici Mečiarovej éry pri konaní svojich nečestných skutkov."

ROMAN KRPELAN

obsah | Slovenská republika