Ftáčnik a Weiss do čela SDA

Predsedom Sociálnodemokratickej alternatívy sa stal podľa očakávania Milan Ftáčnik a volebným lídrom Peter Weiss, ktorý je aj podpredsedom strany. Na sobotňajšom ustanovujúcom sneme SDA sa obaja odchovanci SDĽ predstavili ako "dobrý tandem, ktorý sa pozná ako bratia".

Snem otvoril veľmi dlhým úvodným slovom zakladateľ SDA Weiss: "Keď sa tak na vás pozerám do sály, tak mi prišlo na um - čo bolo bolo, terazky som otcom po druhý raz." Weiss bude na prvom mieste kandidačnej listiny do parlamentných volieb. Okrem neho sú podpredsedami strany Erika Kvapilová a košický primátor Zdenko Trebuľa, ktorý prešiel do SDA z Hamžíkovej SOP.

Na sneme sa ako delegátka objavila napríklad poslankyňa Katarína Čižmáriková, pôvodne tiež z SOP, ale aj množstvo ďalších z SDĽ či SDSS. Ftáčnik s Weissom počítajú, že k nim prestúpia ďalší známi politici, najviac sa hovorí o ministrovi obrany Jozefovi Stankovi. Ako hostia prišli zástupcovia ľavicových strán aj zopár zahraničných hostí. Koncošova SDĽ sa ospravedlnila, pretože mala v rovnakom čase rokovanie, napriek tomu sa na sneme objavil Zoltán Hlavatý z dunajskostredskej organizácie SDĽ.

Mnohí hostia naznačili, že by radi s SDA bližšie spolupracovali. Marián Mesiarik (SOP) vo svojom vystúpení rozprával, aké sú blízke ciele SDA a SOP, Rastislav Blaško z SDSS tvrdil, že SDA a SDSS sa určite jedného dňa zlúčia a vytvoria jednu silnú stranu. "Keby SDSS na nedávnom zjazde nezvolila za volebného lídra Jaroslava Volfa, už mohla byť uzavretá dohoda o spoločnej kandidátke. Predvolebná spolupráca bola rozhodnutím SDSS zmarená," reagoval Peter Weiss. Povedal, že nechce urobiť z SDA výťah k moci. "Teraz treba integrovať voličov sociálnodemokratickej ľavice a po voľbách je možné integrovať podľa istých princípov štruktúry, ľudí." SDSS podľa neho vyznáva podobné hodnoty ako jeho strana.

O tom, že by sa SDA nedostala do parlamentu Weiss vôbec neuvažuje. "Seriózne prieskumné agentúry ukázali, že volebný potenciál pre SDA je od päť do desať percent a potenciál chceme tvrdou prácou premeniť na realitu." SDA chce ísť do parlamentných volieb samostatne.

(rf), SME

obsah | Slovenská republika