Slovensko ponúkne do Európskej komisie Jána Figeľa

Prvým slovenským členom Európskej komisie má byť bývalý hlavný vyjednávač Ján Figeľ. Jeho nomináciu schválila vláda, potvrdiť ho musí predseda komisie aj Európsky parlament.

Figeľ chce v komisii posilniť profesionalitu a tímový prístup všetkých 25 členských krajín EÚ. Komisár zo Slovenska by podľa neho mohol mať na starosti vedu a výskum, regionálne záležitosti, vonkajšie vzťahy, dopravu a energetiku.

Komisári, ktorí nastúpia po 1. máji, nebudú mať klasický mandát. Bude len šesťmesačný, pretože v novembri sa bude voliť nová komisia na tradičné päťročné obdobie. Nebudú mať na starosti žiadnu oblasť, ale budú pripravovať, tvoriť aj spolurozhodovať v komisii Romana Prodiho. Podľa Figeľa pôsobenie v Prodiho komisii nie je pre nových komisárov zárukou, že budú aj v ďalšej. Predpokladá sa však, že to tak bude.

Ján Figeľ má 44 rokov, je ženatý a má štyri deti. Absolvoval Technickú univerzitu v Košiciach. Na medzinárodnej politickej scéne sa presadil po roku 1993 ako poslanec za SR v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. V minulej vláde bol štátnym tajomníkom MZV, za SR vyjednával pristúpenie k EÚ. Po voľbách v roku 2002 sa stal predsedom Zahraničného výboru NR SR. Je členom rozšíreného predsedníctva frakcie Európskej ľudovej strany - kresťanských demokratov (EPP/CD). V júni 1998 ho zvolili za podpredsedu parlamentnej frakcie EPP/CD.

(jj,zp,bl), SME

obsah | Slovenská republika