Smer si vyberá, či začne s SMK, alebo HZDS

SMK a HZDS. To sú strany, z ktorých bude predsedníctvo Smeru vyberať prvého partnera do budúcej vlády. Nie je vylúčené, že napokon skončia všetci traja spolu v jednej koalícii. Podľa informácií Pravdy sa už v pondelok úzke vedenie Ficovej strany dohodlo, ktorú z týchto dvoch strán prizvú na rokovania ako prvú, jeho členovia to však taja.

Robert Fico v utorok ešte vyjednával s HZDS a SNS, tajne sa stretol aj so zástupcami KDH a SMK. Ak by Smer zavolal do koalície ako prvé HZDS, vylúčil by tým spojenectvo s KDH, pre ktoré je Mečiar neprijateľný. V hre by tak boli už len koalície Smeru s HZDS a SNS, prípadne s HZDS a SMK.

Vladimír Mečiar po rozhovore s Ficom v utorok naznačoval, že pozvaným mala byť práve jeho strana, podľa iných zdrojov je však možné, že to bude SMK. "Smer musí rozhodnúť a vybrať tretieho," povedal Mečiar po rokovaní s tým, že jeho strane opozícia nehrozí.

SMK v utorok nevylúčila, že by do koalície so Smerom a HZDS šla, aj keď sa ešte minulý týždeň predseda Béla Bugár spoliehal na to, že by tretím partnerom bolo KDH. "Máme záujem vstúpiť do koalície s ďalšou vládnou stranou. Bohužiaľ, čakáme na KDH a oni nič. Mysleli sme si, že sa s KDH bude dať, ale ono rieši svoje vnútorné problémy. Dokedy máme čakať?" uviedol Bugár. "Rokuje sa o tom, nepovedali sme, že nie," povedal o prípadnom spojení s HZDS aj ďalší vysoký politik SMK, ktorý si neželá byť menovaný. O ďalších krokoch sa však SMK bude ešte radiť, možné je aj zvolanie republikovej rady.

Vstúpiť do rokovaní o vláde s Ficom sa v utorok pokúsil Mikuláš Dzurinda, ktorý SMK odkázal, že by do takej koalície nemali ísť. "Nepovažujeme za zodpovedné, aby niektorá z ľudových strán umožnila vznik socialistickej vlády, alebo takejto vláde prisluhovala, či asistovala," vyhlásil Dzurinda. Zopakoval, že najlepšie riešenie pre Slovensko by bola vláda pravice s HZDS, čím prvý raz otvorene priznal, že je za spoluprácu s Mečiarovou stranou. Toto spojenie je však momentálne nereálne pre odmietavý postoj KDH k Mečiarovmu HZDS.

Donedávna pre všetkých neprijateľný Mečiar sa tak v súčasnosti stáva žiadaným pre Smer aj pre pravicu. Mečiar v snahe byť vo vláde dokonca v utorok prvý raz ohlásil ústupok, keď povedal, že si nebude nárokovať na nijakú ústavnú funkciu. Poprel tak aj informácie o tom, že trvá na tom, aby bol predsedom parlamentu. Zatiaľ zostáva šéfom HZDS, ako aj jeho poslaneckého klubu.

Podľa podpredsedníčky Smeru Moniky Beňovej by si mal Mečiar "zvážiť určité veci, aby sa Slovensko nediskreditovalo v zahraničí", inak je podľa nej HZDS prijateľné. "Z môjho pohľadu by bola najvhodnejšia koalícia s HZDS a SMK, ale museli by byť splnené niektoré predpoklady," uviedla, čím mienila práve osobu Mečiara. "HZDS by malo posúdiť, ako chce fungovať do budúcnosti. Z Európskeho parlamentu viem, že Mečiar ako osoba nie je v zahraničí akceptovateľná. Hoci europoslanci za HZDS sú plnohodnotní, pri zaradení im osoba Mečiara spôsobuje problémy," dodala Beňová.

Z vnútra Smeru preniklo, že strana má zo spolupráce s HZDS aj isté obavy, a to najmä pre možnú nestabilitu klubu. Podľa informácií Pravdy časť poslancov HZDS je ochotná podporovať pravicu na čele s Mikulášom Dzurindom. Ten v utorok reagoval, že o ničom nevie. "O tom ja informácie nemám, ja som také rokovania neviedol," uviedol. Neskôr dodal, že jeho strana nemá záujem o "nijaké konanie poza chrbát". "Nemáme úmysel v iných politických stranách rozhodovať o ich lídroch, my také hry nehráme," vyhlásil Dzurinda.

Koalícia Smeru s HZDS a SMK by mala 85 hlasov, rovnako aj vláda Smeru s HZDS a národniarmi. Časť Smeru uprednostňuje práve slovenskú koalíciu, podľa Beňovej by však nebola najšťastnejšia. "Malo by to byť krajné a posledné riešenie," konštatovala. Ktorú stranu predsedníctvo prizve, nechcela povedať, naznačila však, že KDH, o ktoré sa Smer pokúšal po voľbách predovšetkým, to nebude. "KDH nie je alfa a omega budúcej koalície. Myslím, že podpredseda Palko to zámerne postavil tak, aby navodil, že KDH je nenahraditeľné, ale nie je," uviedla Beňová.

Podľa Pavla Abrhana z KDH jeho strana stále čaká na ponuku Smeru. Tvrdí, že aj preto doteraz kresťanskí demokrati nerozhodli ako ďalej. "Kým nie je ponuka, niet sa k čomu vyjadrovať. Na neoficiálnu ponuku sa nedá oficiálne reagovať," vyhlásil Abrhan. Podľa zdroja blízkeho KDH bol vo vedení strany už tlak na lídra Pavla Hrušovského, aby zvolal predsedníctvo a dal hlasovať o spolupráci so Smerom. Predsedníctvo by malo byť v stredu ráno. Aj tá časť kresťanských demokratov, ktorá bola za koalíciu s Ficom, sa však už začína zmierovať s tým, že KDH zrejme zostane v opozícii.

Nerozhodnosť KDH a neochotu hnutia konať naznačil aj Hrušovského doterajší spojenec Bugár. "My keď rokujeme, predstavitelia KDH sú na kultúrnej akcii. V pondelok sme mali niekoľko rokovaní a zastihli sme niektorých z KDH pri pive. To sa tiež nedá," komentoval vyjednávania s KDH Bugár.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika