Fico je najdôveryhodnejší

Najdôveryhodnejším politikom na Slovensku je predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico, ktorému dôveruje 32,5 percenta ľudí.

Nasleduje šéf SNS Ján Slota s 12,6 percentami a tretí skončil prezident Ivan Gašparovič, ktorý má dôveru 10,6 percenta občanov.

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnil Ústav pre výskum verejnej mienky pri ŠÚ SR v dňoch 1. až 10. júla 2006 na vzorke 1236 občanov vo veku 18 a viac rokov. Respondenti mohli uviesť maximálne troch politikov.

Na štvrtom mieste sa umiestnil predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar s 10,5-percentnou dôverou a prvú päťku uzatvára šéf SMK Béla Bugár, ktorému dôveruje 9,4 percenta ľudí. Nasleduje expremiér a predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda s dôverou 8,6 percenta obyvateľov, minister vnútra Robert Kaliňák (7,1 percenta), exminister financií a podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš (5,8 percenta) a bývalá ministerka sociálnych vecí Iveta Radičová (5,2 percenta). Prvú desiatku uzatvára predseda KDH Pavol Hrušovský (3,3 percenta).

K žiadnemu politikovi nemá dôveru 23,7 percenta ľudí.

Fico si oproti júnovému prieskumu polepšil o 5,1 percenta. V porovnaní s celoslovenským priemerom získal vyššiu dôveru kvalifikovaných a nekvalifikovaných robotníkov (41 percent, prípadne 44 percent), účastníkov prieskumu žijúcich v Žilinskom kraji (46 percent), ako aj priaznivcov strany Smer-SD (88 percent).

Slota oproti júnu získal viac o 1,5 percenta a postúpil medzi dôveryhodnými politikmi z tretieho na druhé miesto, ešte v máji tohto roku bol pritom šiesty v poradí. Popularita jeho osoby oscilovala v sledovaných socio-demografických skupinách okolo celoslovenského priemeru, pričom výnimkou bola vyššia dôvera sympatizantov SNS (73 percent).

Gašparovič si polepšil v porovnaní s júnom o jednu desatinu percenta. Vo zvýšenej miere mu deklarovali podporu nezamestnaní (15 percent) a obyvatelia Žilinského kraja (18 percent).

Mečiar si pohoršil za jeden mesiac o 2,1 percenta. Obľúbenejší je u najstarších respondentov (vo veku 60 a viac rokov, 22 percent), u opýtaných so základným vzdelaním, obyvateľov Žilinského kraja (zhodne 16 percent) a priaznivcov ĽS-HZDS (81 percent).

Bugár získal viac v porovnaní s júnovým prieskumom viac o jednu desatinu percenta, vysokú dôveru má najmä u občanov maďarskej národnosti (59 percent), medzi účastníkmi prieskumu z Nitrianskeho a Banskobystrického kraja (23 percent a 18 percent) a z hľadiska politických inklinácií získava sympatie predovšetkým u priaznivcov SMK (78 percent).

Dzurinda si polepšil oproti júnu o 1,7 percenta. Častejšie v porovnaní s priemerom za celé Slovensko mu vyjadrili dôveru oslovení vo veku 30 až 39 rokov (14 percent), vysokoškolsky vzdelaní respondenti (23 percent), podnikatelia (19 percent), oslovení z miest nad 100 tisíc obyvateľov (15 percent) a stúpenci SDKÚ-DS (58 percent).

Kaliňák prvýkrát v prieskumoch ÚVVM prekročil päťpercentnú hranicu dôvery respondentov. Podpora jeho osobe bola blízka celoslovenskému priemeru, pričom výnimkou bola vyššia dôvera respondentov vo vekovej skupine od 30 do 39 rokov (13 percent) a u sympatizantov Smeru-SD (20 percent).

Mikloš si za mesiac polepšil o štyri desatiny percenta, vyššej dôvere sa teší u podnikateľov (12 percent), opýtaných z miest nad 100 tisíc obyvateľov (11 percent) a stúpencov SDKÚ-DS (41 percent).

Radičová tiež v prieskumoch ÚVVM po prvýkrát prekročila päťpercentnú hranicu dôvery. Vyššiu podporu má najmä v mestách nad 100 tisíc obyvateľov (13 percent), u respondentov žijúcich v Bratislavskom kraji (14 percent), ako aj u voličov SDKÚ-DS (27 percent).

Oproti júnovému prieskumu došlo k poklesu o 0,5 percenta v skupine respondentov nedôverujúcich žiadnemu politikovi. Častejšie išlo o nezamestnaných (32 percent), účastníkov prieskumu z miest od 10 tisíc do 50 tisíc obyvateľov (30 percent), opýtaných z Trenčianskeho kraja (29 percent), ako aj respondentov, ktorí nesympatizujú so žiadnym politickým subjektom (71 percent).

TASR

obsah | Slovenská republika