DS nejde do volieb, vyzýva voliť SDKÚ

Demokratická strana sa nezúčastní na voľbách a svojich voličov vyzýva, aby dali hlas SDKÚ. Toto rozhodnutie včera zverejnil predseda strany Ľudovít Kaník v relácii STV Okrúhly stôl. "Predsedníctvo DS to prijalo po hlbokom a serióznom zvážení všetkých súvislostí ako znak zodpovednosti voči Slovensku," povedal Kaník. Dodal, že "nebol to dlhodobo plánovaný mediálny trik. Je to preto, aby sme združili sily pravice".

Ján Langoš, bývalý predseda DS a v súčasnosti jeden z trojice volebných lídrov kandidátky DS-DU, s Kaníkom nesúhlasí. Ako povedal pre TASR, je to Kaníkova akcia a on sa o celej záležitosti dozvedel až z televíznej obrazovky.

Ján Budaj, predseda DU a tretí z trojice lídrov kandidátky DS-DU, sa prikláňa skôr na Langošovu stranu. "DU si myslí, že kandidátka DS-DU bola dobrou alternatívou pre voličov a prinášala jedinečné prvky," povedal včera Budaj, ktorému neostáva iné, ako akceptovať, že vo voľbách tohto roku nebude ani DU.

Jedným z dôvodov postupu DS bolo podľa Kaníka aj to, že ľudia majú strach z prepadnutia hlasu pri voľbe strany s nízkymi preferenciami. František Šebej z OKS, ktorá bojuje proti princípu voľby "menšieho zla", včera vylúčil, že by sa pre podobný krok rozhodla aj jeho strana. "My takýto krok neurobíme, pretože vstup do volieb je záväzok bez ohľadu na preferencie. Politická strana ponúka istý typ riešení. My sme ponúkli program radikálnych a hlbokých reforiem a chceme, aby sa voliči rozhodli na základe nejakého programu," povedal Šebej.

Argument prepadnutia hlasov nepovažuje za správny: "Sme realisti, ale na druhej strane považujeme za absolútne čestné a férové, ak dáme ľuďom možnosť nevoliť so strachom, ale voliť podľa svojho svedomia."

(ru), SME

obsah | Slovenská republika