Dragula varoval českých lekárov pred našou reformou

Pred slovenskou verziou reformy zdravotníctva varoval na zjazde predstaviteľov Českej lekárskej komory prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula.

Počas diskusie ju označil za odstrašujúci príklad, ako sa reforma robiť nemá. "Neprišli sme vás strašiť, ani poučovať, ale predniesť fakty, ktoré povedú k vášmu rozhodovaniu," povedal českým lekárom.

Výdavky obyvateľov na zdravie stúpajú podľa Dragulu na Slovensku najrýchlejšie na svete. Spoluúčasť stúpla za päť rokov na dvojnásobok, teraz predstavuje 23 percent a 16 miliárd korún, do troch rokov prekročí 30 percent. V Čechách sa pohybuje okolo desiatich percent a týka sa hlavne doplatkov na lieky a zubnú starostlivosť.

"Poplatky pacientov priniesli slovenskému zdravotníctvu za rok miliardu korún, to je smiešna suma voči peripetiám lekárov, ktorým zostane z týchto poplatkov len malá časť," povedal Dragula. Podľa neho reforma v slovenskom spracovaní dopadla nepriaznivo pre pacientov a lekára. "Občanovi priniesla to, že platí viac a dostáva menej, asi 20 percent výkonov nedostanú lekári vôbec zaplatených," povedal Dragula.

Za zásadný problém považuje to, že sa zhoršil vzťah lekára a pacienta. "Vzniklo obrovské napätie, pacient musí stále viac platiť, nadáva na doktora, dožaduje sa práv, ktoré nemá, lebo v novinách je písané, že má právo na všetko."

Príčinou problémov je podľa Dragulu to, že obchodný prístup prevážil nad odborným. Pritom zadlženosť systému pokračuje, starostlivosť o pacientov sa nezlepšila a lekári nemajú lepšie pracovné podmienky.

Nové pravidlá zatiaľ úplne nevyriešili hlavný problém slovenského zdravotníctva. Pacienti naďalej čakajú mesiace na zložitejšie vyšetrenia, občas nie je k dispozícii dostatok liekov a podľa prieskumu si Slováci stále myslia, že zdravotníctvo je najskorumpovanejším rezortom. Zdravotnícke zariadenia a poisťovne sa stále potýkajú so starými a novovznikajúcimi dlhmi. Lekári a zdravotníci protestujú pre nízke platy.

ČTK

obsah | Slovenská republika