Slovensko plánuje vyslať do Iraku dôstojníkov do výcvikovej misie NATO

Slovensko zvažuje vyslať do Iraku piatich dôstojníkov, ktorí by sa zapojili do výcvikovej mise NATO. Vyslaní školitelia by mali podľa ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana začať pôsobiť v krajine koncom februára, po uskutočnení irackých volieb.

"Zo strany NATO je veľký záujem, aby sa výcvik rôznych irackých zložiek robil nielen mimo územia Iraku, ale aj v Iraku," povedal Kukan. Aliancia podľa neho potrebuje predovšetkým špecialistov na výcvik policajtov a na rôzne štábne funkcie v armáde. Minister už informoval, že sa hľadá možnosť ako vyslanie, ktoré podlieha súhlasu Národnej rady SR, legislatívne urýchliť. Počet slovenských inštruktorov nie je pritom ešte definitívne ujasnený, pôvodne sa totiž hovorilo iba o vyčlenení dvoch ľudí.

Šéf rezortu obrany Juraj Liška pre TASR potvrdil, že ministerstvo obrany zvažuje vyslanie školiteľov - ženistov na odmínovanie alebo policajtov. SR okrem toho ponúkla Iraku tiež výcvik špecialistov na odmínovanie na slovenskom území, ktorý mal prebiehať v decembri, iracká strana však zatiaľ na ponuku nereagovala.

Severoatlantická aliancia 9. decembra oznámila, že rozšíri svoju výcvikovú misiu v Iraku po tom, ako viacero členských štátov prisľúbilo vyslanie inštruktorov a vojakov. Počet personálu sa zvýši z 60 na 300.

NATO schválilo zriadenie novej výcvikovej misie na júnovom summite v Istanbule po prekonaní pochybností Francúzska a iných krajín, či by sa mala aliancia vôbec angažovať v Iraku.

SME

obsah | Slovenská republika