Domicu ročne navštívi 30-tisíc turistov

Kto nevidel Panenskú chodbu, vraj nevie, čo je Domica a o čo prichádza! Čarovnú a jedinečnú krásu výzdoby tejto jaskyne Slovenského krasu v okrese Rožňava nám závidí celý svet. Nie nadarmo ju pred 10-imi rokmi zapísali do zoznamu prírodného dedičstva UNESCO. Jaskynné poklady, ktoré filmári zvečnili aj v rozprávke Soľ nad zlato, treba vidieť na vlastné oči.

Jaskyňa sa nachádza na území dvoch štátov. Postupne vysychajúca podzemná riečka Styx totiž preteká až do susedného Maďarska. "Naša časť má zhruba 5,4 km, maďarská až 21 kilometrov. Nachádza sa tu aj najvýznamnejšie nálezisko pračloveka bukovohorskej kultúry okolo 5 000 rokov pred naším letopočtom!" vraví správca Domice Ottó Lörincz, ktorý okrem Majkovho dómu a rozprávkového kráľovstva Dómu indických pagod dáva do pozornosti hlavne vychýrenú Panenskú chodbu. V jaskyni objavili aj kosti jaskynného medveďa, ale tiež nádobu z neolitu, ktorú obklopujú minerály.

Typické pre Domicu sú štíty a bubny, kaskádové jazierka a cibuľovité kvaple, ktoré bujnej fantázii medze nekladú. Návštevníci zostávajú v úžase aj vďaka atraktívnej plavbe po riečke Styx. "Je naozaj jedinečná. Závisí od zimných zrážok, či je vody dostatok. Počas plavenia možno obdivovať aj viacero druhov netopierov a ráčikov," dodal správca jaskyne, ktorú ročne navštívi asi 30-tisíc zvedavých turistov. Nielen Slovákov, ale aj Maďarov, Poliakov, Čechov, Nemcov a občas aj zo vzdialenejších krajín.

O Domici

Jaskyňu objavil Ján Majko v roku 1926. Sprístupnili ju o štyri roky neskôr. Meria 5 358 metrov a tvorí jeden celok s jaskyňou Baradla v Maďarsku, no turistov u nás sprevádzajú len na úseku 1 315 metrov. Plavba meria 140 metrov. Vstupné je 100 a s plavbou 140 korún, deti platia polovicu. Otvorená je okrem januára a pondelkov celý rok.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika