Slováci si za minulý rok adoptovali na diaľku takmer sto afrických detí

Slováci si za minulý rok adoptovali na diaľku takmer sto afrických detí. Adopcie, ktoré spočívajú v pravidelných finančných príspevkoch, zrealizovalo slovenské združenie Narovinu v spolupráci s rovnomenným českým humanistickým centrom formou projektu Adopcia na diaľku.

Adoptované deti, 45 dievčat a 55 chlapcov vo veku štyri až desať rokov, pochádzajú z rôznych častí Kene. Najviac detí je z chudobných štvrtí takzvaných slumov hlavného mesta Nairobi, z prímorskej Mombasy a z okolia Victoriinho jazera. Väčšinou sú to siroty a deti z neúplných, respektíve sociálne veľmi slabých rodín.

Takmer 40 percent slovenských adoptívnych rodičov pochádza z Bratislavy a okolia, ďalší sú zo stredného a východného Slovenska, zo Zvolena, z Banskej Bystrice a z Prešova. Najčastejšie ide o manželské páry alebo jednotlivcov. Adoptovať na diaľku však môžu i kolektívy alebo firmy, ktoré si jedno dieťa adoptujú spoločne.

Cieľom projektu Adopcia na diaľku je sprostredkovať prístup k vzdelaniu deťom, ktorých rodičia alebo opatrovníci si nemôžu dovoliť platiť školné a výdavky spojené s vyučovaním. Adoptívny rodič prispieva na vzdelanie svojho afrického dieťaťa mesačnou čiastkou 800 korún. Za túto sumu sa deťom nakúpia učebnice, školské pomôcky, povinná školská uniforma a zaplatí sa školné. Dieťa pritom naďalej žije so svojou rodinou v Afrike. Prostredníctvom listov, ktoré adoptívnym rodičom zasiela združenie Narovinu, je však v stálom kontakte so svojím adoptívnym rodičom.

Združenie Narovinu hľadá pomoc pri organizácii projektu. Vyhlasuje konkurz na dobrovoľníkov, ktorý sa uskutoční 3. - 5. marca v Kováčovej pri Zvolene.

SME

obsah | Slovenská republika