Americké stíhačky začali cvičiť v Kuchyni

Americké vojenské stíhačky F-16 začali cvičiť na vojenskej leteckej strelnici v Kuchyni. Cvičenie potrvá do 5. augusta s prestávkou cez víkend.

Lietadlá nebudú počas bombardovania a cvičných strelieb pristávať na území Slovenska. Vzlietnu zo základne Aviano v Taliansku a po vykonaní cvičenia budú bez medzipristátia pokračovať v lete späť na základňu. S prítomnosťou amerických vzdušných síl na území Slovenska súhlasila vláda 6. júla.

V pondelok až štvrtok bude lety vykonávať osem lietadiel F-16 - štyri dopoludnia a štyri popoludní, v piatok to budú vždy len štyri stroje. Z pozemného personálu prišli na Slovensko dvaja americkí pozorovatelia. Jeden je prítomný v priestoroch vojenského útvaru Kuchyňa a ďalší pozoruje výcvik priamo na strelnici.

Cvičenia Vzdušných síl USA na strelnici v Kuchyni sa uskutočňujú každoročne už od roku 1997. Ministerstvo obrany neplánuje odškodniť obyvateľov obce kvôli hluku stíhačiek. Ako povedal hovorca ozbrojených síl Milan Vanga, armáda robila merania, ktoré nepotvrdili ohrozenie zdravia obyvateľov týchto lokalít. Pristúpilo sa podľa neho tiež k ústupkom a stíhačky prelietavajú iba počas pracovných dňoch, nelietajú v noci ani nad obývanými oblasťami. Vanga pripomenul, že stíhačky nebudú pristávať priamo v Kuchyni a letisko slúži iba ako záložné, keby sa vyskytli nejaké problémy.

F-16 Fighting Falcon je malé, viacúčelové stíhacie lietadlo. Vyznačuje sa vysokou manévrovateľnosťou, vďaka ktorej sa osvedčilo najmä vo vzdušnom boji a pri útokoch na pozemné ciele.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika