Tisíc dobrovoľníkov čistilo Tatry

Pomôcť tatranskej prírode po letnej turistickej sezóne prišlo v rámci víkendovej akcie Čisté hory asi 1050 dobrovoľníkov. Pod nárast počtu účastníkov sa podpísalo najmä slnečné počasie.

Najviac brigádnikov čistilo oblasť Hrebienka, Tatranskej Lomnice a Štrbského Plesa. "Sme radi, že v porovnaní s úvodnými ročníkmi Čistých hôr podstatne poklesol objem zozbieraného odpadu," konštatoval hovorca Štátnych lesov TANAP-u Marián Šturcel. Počas tohtoročných Čistých hôr zozbierali brigádnici asi 600 menších igelitových vriec, prípadne tašiek odpadu. Išlo predovšetkým o obaly z potravín.

Podľa hovorcu výsledky potvrdili rastúce ekologické cítenie turistov, ktorí prichádzajú do Vysokých Tatier. Prispieva k tomu aj akcia Čisté hory, do ktorej sa tradične zapájajú najmä mladí ľudia. Aj tentoraz tvorili dve tretiny účastníkov. Najpočetnejšie boli zastúpení školáci z Vysokých Tatier a podhoria a turistické oddiely z rôznych častí Slovenska.

Niektorí brigádovali už v predstihu. Asi tridsaťčlenná skupina turistov z Biotiky v Slovenskej Ľupči čistila oblasť Oravíc počas predchádzajúceho víkendu.

Dobrovoľníkom pomáhala počas 27. ročníka Čistých hôr asi polstovka organizátorov podujatia zo Štátnych lesov TANAP-u. Účastníci, ktorí sa zaregistrovali, dostanú poštou ďakovný list.

TASR

obsah | Slovenská republika