Po tragédii občas odstúpi minister

V niektorých štátoch po podobnej tragédii, akou bolo letecké nešťastie na Slovensku, odstúpi minister. Stalo sa to aj predvčerom, keď v Čiernej Hore havaroval vlak a zabilo sa 44 ľudí. Minister dopravy okamžite rezignoval a povedal, že "ako minister pri takom veľkom nešťastí nesiem zodpovednosť". Haváriu podľa vyšetrovateľov zapríčinil ľudský faktor.

Hovorca slovenského ministra obrany Juraja Lišku na otázku, aký je jeho názor na demisiu ministra po veľkom nešťastí, povedal, že minister "bol, je a bude pripravený niesť politickú zodpovednosť za udalosti vo svojom rezorte". Zároveň však podľa Mikleho chce, aby sa tragédia čo najskôr vyšetrila.

Svoj názor na odstupovanie ministrov po tragédiách odmietla povedať aj Liškova materská strana SDKÚ. Jej hovorca Martin Maťko vyhlásil, že platí to, čo "prezentoval minister obrany".

Podpredseda SMK Gyula Bárdos by tragédiu v Čiernej Hore a na Slovensku neporovnával. "Je na ministrovi, či to považuje za krok, ktorý treba urobiť." Považuje za rozdiel, či tragédiu zaviní ľudský faktor, alebo technická porucha. Pri poruche by sa prikláňal k demisii.

Podpredseda KDH Vladimír Palko sa nevyjadril, lebo tému vníma ako nevhodnú v súvislosti s dnešným pohrebom vojakov.

Politológ Miroslav Kusý považuje demisiu ministra v Čiernej Hore za "vysoko kultúrny postoj" aj preto, lebo na Balkáne nie je bežný.

Minister môže podľa Kusého rezignáciu ponúknuť, ale premiér a prezident ju môžu odmietnuť. Na Slovensku však demisiu ministrov nevyžaduje ani verejnosť, lebo ministri neodstupovali ani vtedy, keď "tu boli oveľa horšie veci". Politológ Grigorij Mesežnikov súhlasí, že by demisia je gestom, ktoré "dáva najavo spolupatričnosť s pocitmi občanov, prejavuje vysokú mieru identifikácie s pozostalými".

Mesežnikov zdôrazňuje, že v takomto prípade minister nekončí ako politik, lebo "nejde o priznanie viny", dokonca môže vyvolať sympatie voličov. Na Slovensku takéto gesto neočakáva.

Okrem ministra v Čiernej Hore odstúpil v minulosti napríklad aj portugalský minister verejných prác pre zrútenie mostu postaveného pred sto rokmi.

Stále viac sa hovorí o chybe pilota

V armádnych kuloároch aj medzi leteckou verejnosťou prevláda názor, že za tragickou haváriou An-24 je pravdepodobne chyba pilota. Okrem iného tomu nasvedčuje aj fakt, že tesne pred pristátím prešiel na režim pristávania bez navádzania. To znamená, že viditeľnosť považoval za takú dobrú, že nepotreboval spoluprácu zo zeme a prevzal zodpovednosť za pristávací manéver na seba. Veliteľ vzdušných síl Juraj Baránek potvrdil, že v čase havárie bola na mieste dohľadnosť 30 kilometrov.

Oficiálne miesta stále odmietajú prezradiť čokoľvek, čo sa týka vyšetrovania. "Nemáme nijaké predbežné závery," povedal hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. Vyšetrovacia komisia stále skúma dáta z čiernej skrinky a trosiek. Zatiaľ nebola vylúčená nijaká alternatíva. Znamená to, že zostávajúce lietadlá antonov stále nelietajú.

Zisťovanie technických príčin katastrofy riadi špeciálna komisia, v ktorej sú znalci, lekári, vojenskí piloti či právnici. Vymenoval ju minister obrany. Rezort mená členov nezverejnil s tým, že sa to nerobí ani v iných prípadoch. Jeden z členov komisie odmietol odpovedať na otázky s tým, že dostal "vážne varovanie od prokurátora". Práve vojenská prokuratúra riadi vyšetrovanie a čaká na výsledky práce komisie. Jej šéf Mikuláš Gardecký vylúčil, že by dozorujúci prokurátor zakázal vyjadrovať sa pre médiá.

Vo veci už bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Ide o bežný postup.

(rp)

obsah | Slovenská republika