Česi zarobia o polovicu viac ako Slováci

V poslednom štvrťroku by priemerná mesačná mzda v Českej republike mohla prekročiť hranicu 21 000 Kč (v prepočte 27 426 Sk), usudzuje analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Tempo rastu miezd ale podľa neho nie je tak vysoké, aby vzbudzovalo opodstatnené obavy z inflácie.

Český štatistický úrad v stredu oznámil, že priemerná hrubá mzda vzrástla v 3. štvrťroku medziročne o 1099 Kč na 18 833 korún mesačne. Nominálne sa zvýšila o 6,2 percenta, reálny rast po odčítaní inflácie predstavoval 4,2 %.

"Číslo je neutrálne. Zodpovedá tomu, že by súkromná spotreba mala mierne zrýchľovať v treťom kvartáli oproti druhému," uviedol Sobíšek. Posledný štvrťrok je podľa neho z hľadiska miezd navyše vždy silnejší, takže mzda by mohla dosiahnuť zhruba na 21 100 Kč (27 557 Sk).

Na Slovensku je priemerná hrubá mesačná mzda za druhý štvrťrok 2005 podľa údajov slovenského Štatistického úradu 16 737 Sk. Štatistici predpokladajú, že mzda za celý rok 2005 stúpne až na 17 200 Sk. Nominálny rast miezd sa za rok 2005 na Slovensku pohybuje okolo 8 až 9 percent, reálny rast platov tak po odčítaní inflácie predstavuje 6 %.

Ak by vývoj slovenských miezd kopíroval minuloročný, tak by v poslednom štvrťroku Slováci priemerne zarobili asi 18 až 19-tisíc Sk. Pri takomto predpokladanom vývoji by potom západní susedia Slovenska zarobili v priemere asi o polovicu viac. Prepočet nezohľadňuje paritu kúpnej sily.

Helena Horská z Raiffeisenbank pripomenula, že rast miezd zvýšil kúpnu silu českých domácností, a to práve pred Vianocami. "Predpokladáme, že posledný kvartál zaznamená výraznejšie oživenie spotreby domácností, doposiaľ držanej na uzde," dodala.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika