Slovenčina pre milovníka čardáša z Japonska

Tancovať slovenské ľudové tance aj spievať piesne slovenských interpretov budú účastníci letnej školy slovenčiny, ktorí začiatkom augusta prídu zo Španielska, Poľska, Ruska, ale aj z Japonska, Indie, Egypta a iných krajín. Počas troch týždňov sa však budú najmä vzdelávať v slovenskom jazyku. Na kurze Studia Academica Slovaca, ktorý sa koná už po 38. raz v Bratislave, budú lektori podľa Jany Pekarovičovej, zástupkyne riaditeľa kurzu, presviedčať 150 ľudí z 29 krajín, že slovenčina je síce ťažký jazyk, ale vždy je ľahšia ako ostatné slovanské jazyky.

Najviac študentov príde z Francúzska - pätnásť. Veľa však bude aj Nemcov, Maďarov, Američanov a Talianov. Zväčša pôjde o študentov, ktorí sa slovenčinu učia na svojich školách. Z Maďarska prídu aj ľudia, ktorí pracujú v slovenskej samospráve. Medzi účastníkmi sú obchodníci, pracovníci zahraničných zastupiteľstiev, honorárny konzul a dokonca aj kňaz. Dlhé roky na kurz chodia Japonci, ktorí sú podľa riaditeľa Jozefa Mlaceka veľkými milovníkmi slovenského folklóru. "Jeden japonský profesor tancuje čardáš lepšie ako mnohí Slováci," povedal. Už po siedmy raz sa bude v slovenčine zdokonaľovať vyše 70-ročný inžinier z Belgicka, ktorý k slovenčine prišiel cez Slovákov pôsobiacich v jeho krajine. Väčšina záujemcov o slovenský jazyk a históriu už základy nášho jazyka má a patrí medzi mierne pokročilých.

Medzi účastníkmi sú obľúbené aj výlety po Slovensku. Mimoriadny záujem vzbudzujú jaskyne. Podľa riaditeľa kurzu napríklad pred rokom chceli ísť skoro všetci do Demänovskej jaskyne a o druhú trasu bol len malý záujem. Nakoniec sa problém vyriešil tak, že do jaskyne išli tri autobusy a do múzea liptovskej dediny necelý jeden. Stalo sa tiež, že účastníkom sa veľmi zapáčila ľudová pieseň Na Orave dobre, na Orave zdravo, a všetci sa tam chceli ísť pozrieť, hoci aj druhá trasa bola atraktívna. Tento rok budú mať účastníci možnosť vidieť Vysoké Tatry, Beliansku jaskyňu alebo Spišský hrad.

Kurz organizuje Filozofická fakulta Univerzity Komenského. Výdavky na jedného študenta boli vlani 15-tisíc korún. Väčšina z účastníkov si kurz neplatí.

GABRIELA BACHÁROVÁ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika