Záujem turistov o návštevu Bratislavy sa zvyšuje

O hlavné mesto Slovenska prejavujú turisti čoraz väčší záujem. Vlani Bratislavu navštívilo 577 911 ľudí, čo je oproti roku 2003 nárast o 13,2 percenta. Zahraničných turistov prišlo viac o 25,3 percenta.

"Je to silný nárast i potvrdenie, že cestovnému ruchu sa treba venovať aktívne a cielene," uviedla dnes pred novinármi námestníčka primátora Bratislavy Tatiana Mikušová. Stúpajúci trend potvrdzuje aj tohtoročná štatistika, keď v apríli bol počet návštevníkov o 16,7 percenta viac ako v rovnakom mesiaci 2004.

Zvýšený záujem zahraničných turistov spôsobil aj vstup Slovenska do Európskej únie či summit prezidentov USA a Ruska. "Predpokladáme, že najbližších päť rokov sa bude dariť turizmu v Bratislave najmä zo zahraničia, pre domácich je naše mesto drahé," konštatoval Igor Kuhn z oddelenia cestovného ruchu magistrátu.

Nárast záujmu spôsobila aj zmena prístupu mesta k marketingu v tejto oblasti. Na cestovnom ruchu sa zúčastňujú hotely, cestovné kancelárie, dopravcovia, informačné agentúry, sprievodcovia, stravovacie a zábavné podniky, galérie, múzeá, organizátori športových a kultúrnych podujatí, ale aj štát a samospráva vytváraním infraštruktúry. Iba spoločnou prezentáciou daností mesta, atraktivít, podujatí a služieb možno poskytnúť predstavu o Bratislave ako o zaujímavej turistickej destinácii a budovať imidž atraktívneho mesta, ktoré sa oplatí navštíviť.

"Máme špeciálne produkty pre určité vekové skupiny či podľa záujmu," dodala Mikušová. Takými sú korunovačné a hradné slávnosti, kráľovská a židovská cesta, Malokarpatská vínna cesta a iné výlety do okolia.

SME

obsah | Slovenská republika