Bratislava je už drahšia ako Praha

V roku 2004 je Bratislava 44. najdrahším mestom na svete. Je dokonca pred Prahou, ktorá je 49.

Najdrahšie je Tokio, tvrdí štúdia spoločnosti Mercer Human Resource Consulting, ktorá brala do úvahy náklady na živobytie v 144 mestách našej planéty. Hlavné mesto Slovenska urobilo oproti minulému roku celkom slušný skok. Vtedy bolo na 56. pozícii. Ak chcete ušetriť, presťahujte sa do paraguajského Asunciónu. Tam vás vyjde život najlacnejšie.

V rebríčku za rok 2004 obsadila Bratislava 44. miesto medzi najdrahšími mestami sveta. Oproti minulému roku sa posunula z 56. pozície

a preskočila i Prahu, ktorá je 49. Z hlavných miest krajín našich susedov je pred ňou Budapešť (39) a Viedeň (19). Najdrahšie vyjde človeka život v Tokiu. Za ním nasleduje Lodnýn a tretia je Moskva. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Mercer Human Resource Consulting. Tá brala do úvahy 250 rôznych položiek, medzi nimi výdavky na stravu, ubytovanie, kultúru či zdravotnícku starostlivosť. Štúdiu tejto organizácie často používajú veľké nadnárodné firmy pri určovaní platu pre svojich zamestnancov v rôznych krajinách sveta.

Mercer bral do úvahy 144 miest. Najlacnejšie sa žije v hlavnom meste Paraguaja Asuncióne. Porovnávacím kritériom boli náklady na živobytie New Yorku, ktorý skončil dvanásty. V Bratislave dosahujú 83,9 percenta tých v New Yorku.

V prvom Tokiu až 130,7 percenta. To bolo na čele i v roku 2003. Londýn naopak poskočil na druhé miesto zo sedmičky a Moskva padla o jednu priečku.

V prvej desiatke je šesť európskych a štyri ázijské mestá.

"Tento rok tu máme niektoré dramatické pohyby, ktoré spôsobilo najmä posilnenie eura voči doláru," povedala Marie-Laurence Sapadová z Merceru.

Kde siahnete do peňaženky najhlbšie

1. Tokio
2. Londýn
3. Moskva
4. Osaka
5. Honkong
6. Ženeva
7. Soul
8. Kodaň
9. Zürich
10. Sankt
Peterburg
11. Peking
12. New York
13. Miláno
14. Dublin
15. Oslo
16. Šanghaj
17. Paríž
18. Istanbul
19. Viedeň
20. Sydney
44. Bratislava
49. Praha

(am), PRAVDA

obsah | Slovenská republika