Armáda nezruší brannú povinnosť

Branná povinnosť a systém záloh ostanú zachované aj po nástupe plne profesionálnych ozbrojených síl.

"Tým, že prejdeme na stopercentnú profesionálnu armádu, to neznamená, že v budúcnosti už nebudeme povolávať mladých mužov k splneniu si svojej brannej povinnosti," povedal minister obrany Juraj Liška. Mladí muži nad 18 rokov tak už síce nebudú rukovať na povinnú vojenskú službu, armáda ich však bude registrovať v centrálnej databáze, aby v prípade nutnosti nastúpili k obrane SR.

Pristúpeniu k systému dobrovoľných záloh nie je rezort obrany naklonený.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Bulík potvrdil, že v súčasnosti armáda neuvažuje o cvičení záloh. "Zatiaľ neuvažujeme o ich príprave, výcviku. To sa ukáže na základe požiadaviek, konkrétnych potrieb v budúcnosti, či budeme musieť prejsť aj do oblasti prípravy tohto personálu," povedal. Nevylučuje, že zálohy by v budúcnosti mohli byť povolávané napríklad aj v prípade prírodných katastrof.

Ministerstvo obrany naďalej rozpracúva skorší nástup plnej profesionalizácie, než je koniec roka 2006. Minister však nechcel zatiaľ povedať ani termín, kedy nastúpia poslední branci. Čaká pritom na analýzu týkajúcu sa zabezpečenia služieb, ako sú pranie, kúrenie, upratovanie a stravovanie, ktoré teraz majú na starosti vojaci základnej služby. "Všetky činnosti, ktoré nám doteraz zabezpečujú vojaci základnej služby, my musíme nahradiť službami už súkromných firiem alebo z vlastných radov," vysvetlil. Skrátenie tohto procesu si vyžiada podľa neho rádovo stovky miliónov korún, ktoré by však tak či tak armáda neskôr vynaložila. Ministerstvo chce kvôli profesionalizácii tento rok predložiť do vlády a parlamentu balík zákonov, ktoré by upravovali presne aj brannú povinnosť.

Bulík minulý týždeň naznačil, že vojenčina by mohla zaniknúť možno už do konca tohto roka.

Ozbrojené sily idú zatiaľ naďalej podľa existujúceho plánu - tento rok by sa mala zvýšiť úroveň profesionalizácie z terajších 82 na 88 percent.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika