Bratislava je "hlavné mesto-dedina"

Nešťastie Bratislavy tkvie v jej blízkosti s metropolami, akými sú Praha, Viedeň alebo Budapešť. Je to s ňou ako s asteroidmi, ktoré nemôžu mať svoju vlastnú elipsu, pretože sú vždy v gravitačnom poli väčších telies, napísal v rozsiahlom článku o slovenskom hlavnom meste francúzsky denník Le Figaro.

Materiál zhodou okolností zverejnili v deň návštevy predsedu vlády Mikuláša Dzurindu vo Francúzsku. Autor v ňom píše, že pobyt v Bratislave zanecháva v človeku zvláštny pocit, že nie je nikde. Bratislava je, podľa neho, hlavné mesto, ktoré neurobilo veľa pre to, aby sa ním stalo a zdá sa, ako by sa za to ospravedlňovalo. Je to hlavné mesto - dedina, "ktoré ani nemalo čas si zvyknúť na svoje meno," píše sa v článku s pripomienkou bývalého názvu Prešpork.

"Bolo by však hlúposťou redukovať Bratislavu na nehmatateľné hlavné mesto nepravdepodobného štátu. Dobré zdravie slovenskej ekonomiky dodáva tvári Bratislavy farbu prosperity. A okrem toho komunisti nikdy nedokázali zmazať krásu mesta," uvádza ďalej autor. Nepáči sa mu síce most, ktorý oddeľuje katedrálu od hradu, ale inak je mesto, podľa neho, "skvele rytmizované epochami baroka, gotiky a secesie", vyzerá to tak, že tu vládne "večný pohyb" a je to "ideálne miesto na prechádzaku".

Autor ďalej načrtáva portrét života v starých bratislavských uliciach, pričom si okrem iného všíma aj to, že je v nich málo starších ľudí, ktorých domovom je, podľa neho, "sovietske" sídlisko Petržalka. Na záver si kladie otázku, či skutočná Bratislava nie je len v tejto štvrti. Autor článku označuje tento priestor za "malé centrum, ktoré si snaží zvyknúť na oblek hlavného mesta krajiny novej Európy, ktorý je mu trochu veľký".

ČTK

obsah | Slovenská republika