Blair sa stretol s prezidentom, debatoval so študentmi

Britský premiér Tony Blair v piatok pokračuje v druhom záverečnom dni svojej historicky prvej oficiálnej návštevy Slovenskej republiky. V Bratislave sa stretol s prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Následne spoločne s premiérom Mikulášom Dzurindom vystúpil pred študentmi na pôde Univerzity Komenského. Tony Blair si pripravil prednášku na tému Budúcnosť Európy a globalizácia a Mikuláš Dzurinda na tému Vízia Slovenska.

Tony Blair následne odpovedal na otázky študentov, podpísal sa do pamätnej knihy Univerzity Komenského a následne odcestoval zo Slovenska.

Vo štvrtok večer Blair rokoval so slovenským premiérom, pričom ocenil slovenské reformy i dynamicky sa rozvíjajúce vzťahy medzi oboma krajinami. "Mnohí obdivujeme pokrok, ktorý dosiahlo Slovensko za posledné roky. Obdivujeme silu slovenskej ekonomiky, ako aj odhodlanie postarať sa o to, aby bolo Slovensko dobrým partnerom v NATO a v Európe," vyhlásil Blair pred novinármi.

Obaja predstavitelia si vymenili stanoviská aj na aktuálne medzinárodno-politické témy, vrátané problému jadrového programu Iránu, keďže popri Veľkej Británii je v súčasnosti aj Slovensko členom Bezpečnostnej rady OSN. Zhodli sa, že Irán nesmie porušiť svoje záväzky voči medzinárodnému spoločenstvu.

V rámci slávnostnej večere podávanej slovenským premiérom sa Blair stretol aj so zastupujúcim predsedom NR SR Bélom Bugárom

TASR

obsah | Slovenská republika