Prevezme aj Biľaka špeciálny prokurátor?

Už štrnásť rokov slovenská polícia vyšetruje okolnosti vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa v auguste 1968. V Česku v tejto súvislosti po 36 rokoch od vpádu vojsk nastúpil do väzenia vtedajší nižší funkcionár KSČ Karel Hoffmann. Kedy sa na Slovensku začne súdny proces s bývalým prvým tajomníkom ÚV KSS Vasilom Biľakom, polícia ani prokuratúra ešte stále nevedia odhadnúť.

Polícia začala augustové udalosti vyšetrovať ešte v roku 1990. Dnes tvrdí, že na prípade ďalej pracuje. Vypočúva svedkov, kompletizuje dokumenty a zháňa ďalšie podklady. Spis má už vyše 23-tisíc strán. Vyšetrovateľ ešte musí zabezpečiť grafologickú expertízu takzvaného pozývacieho listu, ktorého originál v roku 1992 ruský prezident Boris Jeľcin odovzdal Václavovi Havlovi.

"Požiadali sme cez prokurátora o právnu pomoc z Českej republiky. Kedy bude vybavená, nevieme odhadnúť," povedala Jana Pôbišová z tlačového oddelenia rezortu vnútra. Podľa dostupných informácií však Biľakova kauza nepatrí medzi priority vyšetrovacích orgánov. Tie sú aj bez toho zavalené desiatkami aktuálnejších prípadov, ktoré treba vybaviť. Kedy by mohlo byť vyšetrovanie Biľaka skončené, nevedeli povedať ani na prokuratúre.

"V súčasnosti nie je možné priblížiť časový horizont uzavretia tohto prípadu," uviedla Jana Tökölyová z Generálnej prokuratúry. Prokurátori v súčasnosti u Biľaka riešia aj otázku, či jeho prípad patrí do pôsobnosti špeciálneho úradu, ktorý má od septembra vyšetrovať kauzy politikov. Zákon totiž presne stanovuje, ktorých štátnych úradníkov má vyšetrovať špeciálny prokurátor a súdiť špeciálny súd. O funkcionároch bývalých čias však tento zákon nehovorí nič.

Biľak, ktorý práve oslávil 87. narodeniny, je obvinený z porušenia zákona na ochranu mieru, ale aj z ekonomických trestných činov, ktorých sa mal tiež dopustiť počas výkonu funkcie. V prípade dokázania viny pred súdom mu hrozí až 15-ročné väzenie. V súčasnosti Biľak žije vo svojej bratislavskej vile pod Slavínom. Všetky obvinenia z trestnej činnosti odmieta.

Ministerstvo spravodlivosti ešte pod vedením Jána Čarnogurského posudzovalo v Biľakovom prípade možnosť udelenia amnestie. Napokon však s tým Čarnogurský nesúhlasil.

Z čoho je Biľak obvinený

* Podľa polície v roku 1968 odovzdal pozývací list dôstojníkovi KGB na toalete v Bratislave. List, písaný v ruštine, bol adresovaný priamo Generálnemu tajomníkovy ÚV KSSZ Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi.

* Takzvané zdravé komunistické jadro v liste opisuje situáciu v ČSSR po Pražskej jari, upozorňuje na hrozbu kontrarevolúcie a žiada o pomoc "všetkými prostriedkami". Vzhľadom na zložitosť a nebezpečnosť vývoja situácie v krajine prosí Brežneva o maximálne utajenie dokumentu.

* List je podpísaný okrem Biľaka aj Aloisom Indrom, Oldřichom Švestkom, Antonínom Kapekom a Drahomírom Kolderom. Tí sú už všetci po smrti. Kapek spáchal po prevrate, v roku 1990, samovraždu.

Zvací list podpísali:

*Drahomír Kolder

*Vasil Biľak

* Oldřich Švestka

* Antonín Kapek

MATÚŠ BURČÍK

obsah | Slovenská republika