Společnost Jan Becher vyhrála spor o značku na Slovensku

Firma Dajk nesmí pro svůj bylinný likér používat označení, které by připomínalo výrobek společnosti Jan Becher Karlovarská Becherovka JBKB. Vyplývá to z pondělního rozsudku Krajského soudu v Prešově. Dajk musí do tří dnů od doručení rozsudku zničit všechny lahve a viněty používané při výrobě svého bylinného likéru, které připomínají výrobek JBKB.

Akciová společnost JBKB tak vyhrála spor, který vedla se slovenskou firmou Dajk na ochranu před nekalou soutěží. Dnešního jednání krajského soudu se nezúčastnil ani zástupce žalované firmy Dajk, ani domažlický podnikatel Zdeněk Hoffmann, který na posledním stání před měsícem v Prešově slíbil, že předloží zděděný originál darovací smlouvy od Alfreda Bechera k právům na výrobu Becherovky.

Obvinění z falšování vznesly obě strany

Spor o ochranou známku a práva k výrobě světoznámé karlovarské Becherovky probíhá mezi společností Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) a domažlickým podnikatelem Zdeňkem Hoffmannem sedm let. Hoffmann, který si nárokuje práva na světoznámý likér obvinil koncem února před Krajským soudem v Prešově společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB), že padělala darovací smlouvu. Likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka nařčení z padělání dokumentů odmítla. "My samozřejmě nic nepaděláme, nemáme k tomu sebemenší důvod," řekl mluvčí společnosti David Binar. Za podvodníka naopak označil Hoffmanna, jenž podle něj padělal darovací smlouvu. Jejím vlastnictvím si podnikatel dělá nárok na práva k Becherovce.

Originál schovaný v Německu

Hoffmann dále při předešlém únorovém stání označil za falzifikát kopii darovací smlouvy k právům na Karlovarskou Becherovku, kterou předložila advokátní kancelář Ernesta Valka, aby usvědčila slovenského výrobce Becherovky, firmu Dajk, z nekalé soutěže. Kancelář Ernesta Valka zastupuje českou společnost v jejích soudních sporech na Slovensku. "Mají dost peněz, aby dokázali vyrobit jakýkoliv dokument," řekl tehdy Hoffmann a zavázal se, že dnes předloží notářsky ověřenou kopii originálu smlouvy, což neučinil. Originál je přitom prý uložen na bezpečném místě v Německu, kde jej schoval z obavy před zcizením.

Dajk byla druhou firmou na Slovensku

Společnost Dajk je již druhou slovenskou firmou, která koupila licenci na výrobu Becherovky od Jiřiny Hoffmannové nebo Zdeňka Hoffmanna. Společnost Dajk v současnosti Becherovku nevyrábí na základě předběžného opatření vydaného Krajským soudem v Prešově. Předtím na Slovensku produkovala tento likér ještě firma Simpex Plus. Hoffmann však řekl, že licenci na výrobu Becherovky prodal i dalším firmám. Na dotaz zda se bude Becherovka na základě jeho licence vyrábět na Slovensku, v Polsku nebo Rusku, však neodpověděl. S výrobci takzvané slovenské becherovky se karlovarská likérka soudí již tři roky. S Hoffmannem se JBKB soudila i v České republice. Krajský soud v Plzni sice loni zamítl žalobu likérky na neexistenci práv z darovací smlouvy, soud ale dospěl k závěru, že JBKB je řádným a právoplatným majitelem všech ochranných známek. "Proto byla žaloba bezpředmětná a soud ji zamítl," uvedl před časem mluvčí JBKB Binar.
Flashnews

obsah | Slovenská republika