Edit Bauer chce v parlamente maďarčinu

Maďarskí ľudovci v Európskom parlamente predstavili v stredu v Štrasburgu pracovnú skupinu pre národnostné menšiny, pomocou ktorej chcú hľadať na európskej úrovni riešenia menšinových problémov. Sú totiž presvedčení, že ich nie je možné riešiť na národnej úrovni.

Pozvanie do pracovnej skupiny prijala aj slovenská europoslankyňa za SMK Edit Bauer. Na spoločnej tlačovej konferencii s poslancami maďarského FIDESZ pripomenula, že aj krajiny, kde sa už dosiahol veľký pokrok pri riešení menšinovej otázky, vrátane Slovenska, majú stále čo zlepšovať.

Posťažovala sa, že napríklad poslanci maďarskej národnosti v slovenskom parlamente nemajú právo vystupovať v rodnej reči. "Na Slovensku napríklad niektoré ústavné práva stále nie sú dostupné, pretože neexistujú zákony, ktoré by upravovali podrobnosti," povedala Bauer novinárom.

"Ako zaujímavosť je možné uviesť, a práve na pôde Európskeho parlamentu, kde každý poslanec vystupuje vo svojej materinskej reči, že toto právo napríklad nemajú poslanci v slovenskom parlamente," dodala europoslankyňa za SMK.

Bauer upozornila, že Slovensko ešte stále neuplatňuje mnohé ustanovenia Charty regionálnych a menšinových jazykov, ku ktorej pristúpilo. Verí, že otázku používania maďarského jazyka v Národnej rade SR by vyriešila zmena rokovacieho poriadku, v ktorom v minulosti toto právo bolo.

Pracovná skupina pre národnostné menšiny má podľa Bauer zviditeľniť tento problém na európskej pôde. EÚ by totiž podľa nej mala byť aktívnejšia v oblasti menšinových práv. "Vytvorenie nejakých európskych minimálnych právnych štandardov podľa môjho názoru bude nevyhnutné," uzavrela europoslankyňa.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika