Artmedia Bratislava je v Lige majstrov

Futbalisti Artmedie Bratislava postúpili do hlavnej súťaže Ligy majstrov po úspešnom penaltovom rozstrele na pôde Partizanu Belehrad! V normálnom hracom čase aj po predĺžení sa duel skončil 0:0. Artmedia je iba druhým slovenských klubom po 1. FC Košice (1997/98), ktorý si zahrá v hlavnej súťaži LM.

Do Bratislavy zavítajú futbalové veľkokluby, Artmedia sa môže tešiť z vysokého finančného zisku. Za postup pribudne na jej konto v prepočte takmer 150 miliónov korún, ďalšie milióny z predaja televíznych práv a štedro sa platí aj za každý získaný bod. Artmedia je druhý slovenský klub, ktorý sa predstaví v exkluzívnej futbalovej spoločnosti. Predtým sa to pred ôsmimi rokmi podarilo hráčom 1. FC Košice.

Mená svojich súperov v základnej skupine hlavnej fázy Ligy majstrov sa Artmedia dozvie po žrebe vo štvrtok 25. augusta.

Futbalisti Artmedie úspešne zvládli úvodný očakávaný nápor domácich a prakticky celú prvú štvrťhodinu ich do žiadnej šance nepustili. Až potom si sériou drobných chybičiek na chvíľu skomplikovali situáciu, ale hráči majstra Srbska a Čiernej Hory prvý náznak šance nevyužili. V polovici prvého polčasu prišli chvíle domáceho Boyu. V 19. min prešiel cez Borbélyho, ale potom poslal loptu pozdĺž celého pokutového územia hostí do autu. O tri minúty neskôr po biliardovej akcii už mieril presne k ľavej žrdi Čobejovej bránky, ale slovenský gólman jeho zámer vystihol. Neprešla ani minúta a Čobej len končekmi prstov vytlačil center smerujúci na Boyovu hlavu na roh. V 31. min ešte pohrozil Tomič, ale lopta z jeho kopačky išla vedľa. Mimo bránku Artmedie lietali aj ďalšie pokusy domácich futbalistov, a tak do kabín odchádzali mužstvá za nerozhodného stavu 0:0.

Aj druhý polčas sa začal mohutným tlakom domácich. V 50. min sa dvakrát po sebe vyznamenal Čobej. Najskôr chytil hlavičku Emegharu, vzápätí pokazil radosť Tomičovi. V 52. min prišla strela aj medzi žrde Kraljovej bránky - z priameho kopu z 30 metrov trafil Vaščák. V 60. min opäť podržal slovenského šampióna Čobej, ktorý chytil veľmi dobre umiestnenú strelu Boyu z hranice pokutového územia. O osem minút neskôr ponúkol šancu nedôrazným odkopom Debnár, ale domáci to nevyužili. Dvadsať minút pred koncom riadneho hracieho času prudko zdiaľky vystrelil Tomič, Čobej iba vyrazil pred seba, v poslednej chvíli pred Boyom odkopol loptu do bezpečia J. Ďurica. V 85. min sa po skrumáži pred bránkou hostí odrazila lopta od hornej konštrukcie bránky, na bezgólovom stave sa však nič nezmenilo.

Už 28 sekúnd po začiatku predĺženia vytláčal Čobej Nadjov pokus z 22 m nad brvno svojej svätyne. V 98. min si nerozumeli domáci obrancovia s Kraljom, Halenár sa nečakane dostal k lopte, trafil však len vracajúceho sa gólmana domácich. Hra sa vyrovnala, ale trvalo to len do konca prvej časti predĺženia. V 110. min Radovič naservíroval ideálnu prihrávku Boyovi, ten však opäť mieril vedľa. Záver bol hektický, domáci mali obrovskú prevahu, ale bezgólový stav sa už nezmenil a rozhodovali pokutové kopy.

Penaltový rozstrel bol rovnako dramatický a vyrovnaný ako celý zápas. V druhej sérii najskôr Kralj vystihol smer Kozákovej strely, vzápätí Mirkovič namieril iba do žrde. Vo štvrtej sérii Gomes vystrelil nad, poslednú penaltu v piatej sérií však Boyovi Čobej vystihol. Rozhodla až šiesta séria striel zo značky pokutového kopu. Ján Ďurica bezpečne premenil, Brnovič však nedal a to rozhodlo o postupe Artmedie Bratislava do hlavnej súťaže.

Vladimir Vermezovič (tréner Partizanu Belehrad): "Veľmi ťažko sa mi rozpráva. My sme svoju veľkú šancu premárnili už v prvom zápase v Bratislave a tento dnešný výsledok nesieme ťažko a sme z neho smutní. Mali sme príležitosti, ale brankár Čobej bol výborný. Želám Artmedii veľa úspechov, nás čaká náročná práca."

Vladimír Weiss (tréner Artmedie Bratislava): "Je to pre nás najväčší deň, niečo fantastické, úžasné. Domáci mali veľké množstvo šancí, ale my výborného brankára Čobeja. Boh stál pri nás, šťastie stálo pri nás. Vyhrať môže jeden a dnes sme to boli - aj keď na penalty - my. Ďakujem všetkým, súperovi za korektnú hru a všetkým divákom, ktorí boli na zápase."

PRAVDA

obsah | Slovenská republika