Partneri vyhodili ANO z koalície

Koalícia SDKÚ, KDH, SMK a ANO už neexistuje. Včera poobede po spoločnom rokovaní oznámili predsedovia troch strán, že s ANO v koalícii skončili.

"Nemusím vám vysvetľovať, že to je kvôli Pavlovi Ruskovi," povedal premiér a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Namiesto ANO prijímajú do koalície skupinu poslancov okolo Ľubomíra Lintnera. Tých je podľa neho deväť, lebo počíta aj poslanca Elsnera. Lintnerovi aj Malchárkovi vraj poslal podporné esemesky.

Premiér, ktorý verí, že s "ťažkosťami, ale predsa" si vláda udrží stabilitu, neodvolá ministrov Rudolfa Zajaca a Františka Tótha z funkcií.

Tri koaličné strany informovali o svojom rozhodnutí aj samotného Ruska a prezidenta Ivana Gašparoviča. Hovorkyňa Ruskovej ANO Magda Krasulová včera povedala, že orgány strany do týždňa rozhodnú ako ďalej. Očakáva sa Ruskov odchod do opozície aj s troma poslankyňami. Poslanci okolo Ľubomíra Lintnera zrejme časom zo strany vystúpia.

Premiér chce s Lintnerovou skupinou poslancov spolupracovať na základe "princípov, ktoré obsahuje pôvodná koaličná zmluva". Mali by podpísať spoločné vyhlásenie.

Voľné miesto ministra hospodárstva môže obsadiť Lintnerova skupina, ktorá tak bude mať vo vláde troch ministrov. Toľko má aj KDH, hoci má dvojnásobný počet poslancov.

Nepomer KDH, SMK ani SDKÚ neprekáža. "Nejde nám o to, aby sme sa priživili na voľnom mieste," tvrdí Dzurinda. Počty nie sú dôležité ani pre Hrušovského a Bugára.

Stranícke posty nie sú len vo vláde, ale aj v iných pozíciách v štátnej správe. Tie, čo patria ANO, sú asi obsadené najmä Ruskovými ľuďmi.

Dzurinda nevylúčil zmeny. "Nijaké čistky nemáme v pláne, ale tam, kde sa ukáže, že sú pochybnosti alebo nízky stupeň dôvery, tak nebudeme sa rozpakovať urobiť výmenu."

Hovorkyňa ANO Magda Krasulová vyhlásila, že vopred dohodnutý scenár pokračuje. "Naši koaliční partneri sa dohodli s úzkou skupinkou ľudí z aliancie, ktorá prehrala boj vnútri strany." Lintner a spol. podľa nej uprednostňujú vlastné mocenské záujmy. "Podľa nás je absurdné, ak niekoľko ľudí z poslaneckého klubu, ktorý nemá reálnu podporu v strane, chce obsadiť tri ministerské kreslá." Väčší dôkaz mocenských záujmov vraj neexistuje. Koaliční partneri to odmietajú. Dôvodom celej krízy je podľa nich Rusko a to, že si požičal sto miliónov od človeka, ktorý podnikal v jeho rezorte. Rusko to dodnes poriadne nevysvetlil. K tomu sa pridala aj kauza prevodu 1,7 miliardy.

Predseda poslaneckého klubu ANO Lintner rozhodnutie troch koaličných strán víta. Kto bude novým ministrom hospodárstva, rozhodnú poslanci zrejme na budúci týždeň. Hovorí sa o Jirkovi Malchárkovi. Uvoľnil by tak poslanecké miesto náhradníkovi z ANO.

Lintner verí, že k jeho skupine sa pridajú ďalší, napríklad aj poslankyne ANO Černá, Brestenská a Henzélyová. Tie teraz stoja pri Ruskovi.

Na otázku, čo s ľuďmi v štátnej správe, ktorých nominoval Rusko, Lintner odpovedal, že je to predčasné. "Ďalšie veci budú vyplývať aj z toho, ako kto vnímal predsedu strany v pozícii ministra hospodárstva. Nejaké štruktúry nejako hlasovali."

Podľa predsedu parlamentu a KDH Pavla Hrušovského vláda bude vládnuť "ťažko, ale zodpovedne". V parlamente budú hľadať všetky možnosti podpory. "Ťažké reformy sme prijímali, zdravotníctvo, keď sme mali 69 poslancov a hlasovalo za to vyše 80 poslancov," povedal predseda SMK Bugár. Koalícia má nateraz 65 poslancov.

(mož)

obsah | Slovenská republika