V SR začnú s alternatívnymi pôrodmi

V banskoštiavnickej nemocnici narastá pôrodnosť každoročne približne o 30 detí. V tomto roku pomohli na svet 230 deťom. Od nového roku gynekologicko-pôrodnícke oddelenie tejto nemocnice začne realizovať alternatívne pôrody. Alternatívnosť pôrodov spočíva v tom, že žena si bude môcť vybrať, ako privedie svojho potomka na svet - či v špeciálnom kresle pripomínajúcom polonafúknutú loptu, alebo na špeciálnej stoličke uspôsobenej na pôrod, ale budú môcť aj naďalej rodiť spôsobom bežným vo väčšine slovenských pôrodníc.

"Stoličku aj kreslo máme objednané v Brne a čakáme, kedy nám ich dodajú," hovorí primár oddelenia Marián Špila. Spolu s ďalšími kolegami na oddelení sú presvedčení, že pri rutinných pôrodoch s normálnym priebehom bude pôrod pre ženu menej traumatizujúci, ako keď ju pripútajú remeňmi k lôžku.

"V Brne až 60 percent žien rodí na týchto špeciálnych kreslách," prezrádza primár skúsenosti našich západných susedov. Na otázku, aký bude mať pôrodník prístup k rodiacej žene na špeciálnom kresle či stoličke, odpovedá: "Budeme si musieť k nej kľaknúť. To však nie je problém."

"Zo začiatku sa hygienici obávali, že budeme mať viac infekcií, že deťom budú hnisať pupočníky... Nič z toho sa nepotvrdilo. Veď ani domáce prostredie nie je sterilné," konštatuje primár. Aj keď sa pôrodnosť v tejto nemocnici, kde rodia ženy z celého Slovenska, zvyšuje, prísun financií zo strany poisťovní zostáva limitovaný. A tak sa už viac ráz stalo, že keď niečo chýbalo - lekári ich v lekárni dokúpili za svoje.

EVA KOPEROVÁ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika