Poslanci chcú riešiť len alkohol

Poslanci nechcú prísť o svoje výsady, ktoré ich chránia pred pokutami, ak spáchajú dopravný priestupok. Časť parlamentu je ochotná nechať sa pokutovať iba za šoférovanie pod vplyvom alkoholu.

Ostatné dopravné prehrešky by im mala polícia aj naďalej tolerovať tak ako dnes. Predpokladá to návrh novely ústavy a zmena priestupkového zákona, ktoré spoločne predložila koalícia. Zákonmi by sa mala Národná rada zaoberať už na januárovej schôdzi.

"Sú to zmeny v imunite poslancov, na ktorej sa dohodli vládne strany ihneď po dopravnej nehode poslanca Jána Cupera. Pod návrhy sa podpísali tri koaličné strany vrátane skupiny Ľubomíra Lintnera," uviedol Peter Miššík z SDKÚ.

Analytici hovoria, že je to len na vytváranie dojmu pred voličmi a poslanci sa vôbec nechcú vzdať imunity. "Naši zákonodarcovia si myslia, že ak majú poslanecký preukaz, vedia všetko lepšie. Aj šoférovať. Oni o imunitu vôbec nechcú prísť," tvrdí Ján Baránek.

Pavel Haulík návrh pokladá len za kozmetickú úpravu, ktorá je úplne bezvýznamná. "Je to vytváranie dojmu, že predvolebný sľub nebol obídený, ale že ho vládne strany splnili," myslí si Haulík.

Zmena ústavy by mala umožniť pokutovať poslanca, ak nafúka, tak ako ostatných vodičov. Môže prísť aj o vodičský preukaz. Polícia môže dať fúkať poslancovi aj vtedy, keď nezaviní dopravnú nehodu. Ak však prekročí rýchlosť, bude parkovať na zakázanom mieste, jazdiť na červenú alebo inak poruší dopravné predpisy, nebude môcť voči nemu zasiahnuť tak ako doteraz.

Či sa nájde v snemovni 90 hlasov na schválenie zmeny ústavy, je otázne. HZDS a Smer sa pod návrh nepodpísali. Mečiarovi poslanci to odôvodnili tým, že o tom musí rozhodnúť ich vedenie. S Ficovým Smerom sa koalícia nedohodla.

Pokutovať poslancov za všetky prehrešky, dokonca im zobrať vodičský preukaz, by sa mohlo iba v prípade ak by Generálna prokuratúra vydala stanovisko, že nariadenie policajného prezidenta zakazujúce ich trestať je v rozpore s ústavou.

Prokuratúra už takmer mesiac skúma zákonnosť tohto predpisu. Požiadal o to policajný prezident Anton Kulich. Ten ešte v decembri vyhlásil, že ak prokuratúra dospeje k názoru, že nariadenie je v rozpore s ústavou, tak ho zruší.

Niektorí zákonodarcovia hovoria, že im neprekáža, ak o túto výsadu prídu. Tvrdia, že imunita by nemala platiť pri jazde pod vplyvom alkoholu. Katarína Tóthová (HZDS) je presvedčená, že v dopravnej oblasti nemá imunita vôbec opodstatnenie. "Predpis policajný prezident nemal vydať. Polícia ho však musí rešpektovať," povedala Tóthová.

Viacerí ústavní právnici upozorňujú, že členovia parlamentu by mali byť za všetky dopravné priestupky postihovaní tak ako všetci ostatní vodiči. "Z ústavy nie je možné odvodiť imunitu poslancov, ktorá by sa vzťahovala aj na priestupky," hovorí ústavný právnik Ladislav Orosz.

VANDA VAVROVÁ

obsah | Slovenská republika